«Τραβάει το σκοινί» η Αγκυρα!

«Τραβάει το σκοινί» η Αγκυρα!27.12.2018Παρασκήνιο

Προκλήσεις Τσαβούσογλου με προαναγγελία γεωτρήσεων. Χαρακτήρισαν «ειρηνευτική επιχείρηση» τον Αττίλα!

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, εκτόξευσης φραστικών απειλών και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου καταγράφηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο

και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πρόγραμμα γεωτρήσεων εκ μέρους της χώρας του στα βόρεια των Κατεχομένων αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το δεύτερο γεωτρύπανο που θα παραλάβει η Aγκυρα μέσα στον Ιανουάριο. «Για να μην υπάρξει πρόβλημα, ξεκινάμε κι εμείς το σκάψιμο σε εκείνες τις περιοχές μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρίσει στα Η.Ε. Eνα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα τα οποία έχει καθορίσει ως δικά της η νότια Κύπρος, αλλά αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα» ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι το δεύτερο αυτό γεωτρύπανο που αγόρασε η Αγκυρα προοριζόταν για τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις, προκειμένου «να μη δημιουργηθεί χάος και σύγχυση στη συγκεκριμένη περιοχή». Κατά τα άλλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσδοκά μια επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Aγκυρα το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να πει πότε ακριβώς θα γίνει. Των προκλητικών δηλώσεων Τσαβούσογλου προηγήθηκαν αυτές του εκπροσώπου της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος μίλησε για δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο τα οποία «απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

«Στην ανατολική Μεσόγειο, βόρεια, νότια, δυτικά και ανατολικά της Κύπρου, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν παράνομα τετελεσμένα, τα οποία παραβιάζουν τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο» είπε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν.Από το ρεσιτάλ προκλήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει και το υπουργείο Aμυνας της Τουρκίας, που χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση» την εισβολή στην Κύπρο, αλλά ούτε η ηγέτις της Ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ, η οποία κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση ότι «δεν βγάζουν άχνα στον ασύδοτο», όπως χαρακτήρισε τον Eλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

----

Εσπασαν το «μορατόριουμ» με κρεσέντο παραβιάσεων

Οι Τούρκοι έσπασαν το άτυπο μορατόριουμ που ισχύει κατά τις θρησκευτικές εορτές, τους θερινούς μήνες και τις επίσημες αργίες για την αποφυγή της έντασης στο Αιγαίο και ανήμερα τα Χριστούγεννα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τρία ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών.

Συγκεκριμένα, δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξαν το μεσημέρι ανήμερα τα Χριστούγεννα πάνω από το Καστελόριζο, τη Στρογγύλη και τη Ρω, σε ύψος από 27.000-28.000 ποδών.

Ηταν μια ενέργεια που ήρθε σε συνέχεια του μπαράζ υπερπτήσεων της Πέμπτης μετά την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Καστελόριζο και υποδηλώνει πρόθεση κλιμάκωσης της προκλητικότητας. Σημειώνεται ότι η Αγκυρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δηλώνει παρουσία ανήμερα τα Χριστούγεννα με μόνο ένα CN-235, που κάνει μία παράβαση και μία παραβίαση. Τόσο σοβαρή πρόκληση όσο η προχθεσινή έχει να κάνει η Τουρκία από το 2012, τότε που η δραστηριότητά της στο Αιγαίο «είχε χτυπήσει κόκκινο».

Εντονη ήταν η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και χθες, αφού συνολικά έξι μαχητικά F-16 και δύο αεροσκάφη CN-235 σημείωσαν πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών και 36 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, κατά την οποία τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τουρκικά, καταγράφηκε σκληρή αερομαχία.

----

Διάψευση από το ΥΠΕΞ για χακάρισμα από Τούρκους

Τούρκοι χάκερ που αυτοαποκαλούνται «κυβερνοπολεμιστές επιδρομείς» ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να χακάρουν την ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από ελληνικής πλευράς αυτός ο ισχυρισμός διαψεύδεται και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τόσο η ιστοσελίδα όσο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργείου Εξωτερικών ουδέποτε έπαψαν να λειτουργούν, σημειώνουν πως κάθε ενέργεια αντιμετωπίζεται και αποδίδουν τα σχετικά δημοσιεύματα στην προπαγάνδα της Αγκυρας κατά της χώρας μας.

«Μπορεί μια νύχτα να έρθουμε ξαφνικά, τα νεύρα μας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια και τους υπενθυμίζουμε ότι η ιστορία μια μέρα θα επαναληφθεί» αναφέρουν οι Τούρκοι χάκερ, υπαινισσόμενοι τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα, που συνοδεύονται και από σχετικά βίντεο, οι Τούρκοι πειρατές του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι έσπασαν τους κωδικούς και μπήκαν σε ελληνικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ προαναγγέλλουν επιθέσεις και σε μέσα ενημέρωσης, «αν συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων η ελληνική κυβέρνηση».

----

Ονειρα από Ακιντζί για «μερτικό» στην Κύπρο

Με το μυαλό στους υδρογονάνθρακες

Στον ρυθμό που επιλέγει η Αγκυρα «χορεύει» ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δηλώνει ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντιμετωπίζεται ως “μπάλωμα”, ως μειονότητα». Ο κ. Ακιντζί θέτει ουσιαστικά θέμα συνιδιοκτησίας, κάτι βεβαίως που μεταφράζεται και σε ίση μοιρασιά των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, που επιδιώκει σταθερά η Τουρκία.

Η δήλωση μάλιστα του Τουρκοκυπρίου ηγέτη έγινε έπειτα από συνάντηση που είχε στα Κατεχόμενα με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία ως μια εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσει -όπως πάντα- να στηρίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου.

Επαφές

«Υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας ότι η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες και σε αυτή την προσπάθεια «υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν τη “λυδία λίθο”, και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα».

Η πολιτική ισότητα περιέχει, κατά τον Ακιντζί, και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, απορρίπτοντας το σενάριο της ύπαρξης ενός ομοσπονδιακού κράτους το οποίο θα διοικείται από τους Ελληνοκυπρίους, όπως προωθεί, πάντα κατά τον Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα