Πατήρ Αθηναγόρας: «Μετέφεραν με κλούβα Ρομά για να παρελάσουν ώστε να φανεί ότι τα λεφτά της ΕΕ πιάνουν τόπο»

ΕΛΛAΔΑ

 

Το παρασκήνιο πίσω από το κοριτσάκι Ρομά που φωτογραφήθηκε να κάνει το σήμα της μέταλ σκηνής ενώ συμμετείχε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει ο πατήρ Αθηναγόρας, ένας ιερωμένος ο οποίος έχει αφιερωθεί για περισσότερα από δέκα χρόνια στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στον οικισμό των Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του

ethnos.gr και του Τίμου Φακαλή, ο πατήρ Αθηναγόρας αποκαλύπτει ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν άρον-άρον για να συμμετάσχουν στην παρέλαση, και μάλιστα με κλούβα, ώστε να φανεί ότι τα χρήματα της ΕΕ για την ενσωμάτωση των Ρομά «πιάνουν τόπο».

«Έραψαν στολές και μετέφεραν 10-15 Ρομά μέσα σε μία κλούβα, από τον Δενδροπόταμο για να παρελάσουν στην 28η Οκτωβρίου και να τους δουν οι επίσημοι. Τα παιδιά ούτε γνώριζαν τι θα έκαναν, ούτε που θα πήγαιναν, ούτε για πιο σκοπό βρίσκονταν εκεί» είπε στο ethnos.gr ο πατήρ Αθηναγόρας.

Για το κοριτσάκι της φωτογραφίας, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια 12χρονη Ρομά η οποία δεν έχει πάει σχολείο και οι γονείς της ετοιμάζονται να την παντρέψουν τις επόμενες μέρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η νεαρή κοπέλα δυσκολεύεται να μιλήσει ελληνικά και έχει ήδη λογοδοθεί, ακολουθώντας την πεπατημένη των Ρομά. Ανήκει σε μία μικρή ομάδα Ρομά (20% του πληθυσμού του Δενδροποτάμου) το οποίο αρνείται να πάει σχολείο, κόντρα στο νέο ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Στο σχολείο, μάλιστα, φοιτούν συνολικά κάθε χρόνο 450 παιδιά.

«Δεν νομίζω ότι κατάλαβε ότι πήρε μέρος στον εορτασμό της εθνικής επετείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατήρ Αθηναγόρας. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πίσω από την παρέλαση των Ρομά του Δενδροποτάμου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και επιχορηγήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό την ομαλή ένταξη των Ρομά στην κοινωνία.

Η ανάρτηση σχετικής φωτογραφίας από τον βουλευτή Ά Θεσσαλονίκης Στράτου Σιμόπουλου η οποία απεικονίζει την νεαρή τσιγγανοπούλα να ποζάρει ως ροκ σταρ στους φωτογράφους, συνιστώντας στους διοργανωτές της παρέλασης να είναι πιο προσεκτικοί και να θέτουν αυστηρότερα κριτήρια για την επιλογή των συμμετεχόντων προκάλεσε την οργή της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιτήδειοι ρίχνουν στάχτη στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας ότι μέσω των επιχορηγήσεων που παίρνουν πολιτιστικοί σύλλογοι για τους Ρομά τα λεφτά πιάνουν τόπο, γίνεται δουλειά και οι τελευταίοι εντάσσονται σταθερά στην κοινωνία.

«Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται για περισσότερα από 15 χρόνια. Κάποιοι δικαιολογούν τις επιχορηγήσεις που παίρνουν διαφημίζοντας την πρόοδο και τη δουλειά που κάνουν στους Ρομά».

Πηγή: ethnos.gr

ΡομάκοριτσάκιΘεσσαλονίκηπαρέλαση28η ΟκτωβρίουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα