«Πόρτα» Τραμπ σε Ερντογάν για την έκδοση του Γκιουλέν

«Πόρτα» Τραμπ σε Ερντογάν για την έκδοση του Γκιουλέν19.11.2018Ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε τέλος στις «ορέξεις» της Αγκυρας. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον Κασόγκι

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ενα ηχηρό «No» ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ενδεχόμενο έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, με το θέμα του αυτοεξόριστου ιμάμη να παραμένει -μαζί με την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους πολιτοφύλακες στη Συρία- το μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Αγκυρας. «Οχι, δεν είναι υπό εξέταση» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους,

ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος καταζητείται από την Τουρκία για τη φερόμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνούσε την πιθανότητα έκδοσης του Γκιουλέν σε μια προσπάθεια να πείσει τον Ερντογάν να χαλαρώσει την πίεση στο Ριάντ, με αφορμή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο, οι Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου, ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν αυτός που διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη. Η επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την έρευνα θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, σήμερα ή αύριο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ έσπευσε να χαρακτηρίσει τα δημοσιεύματα της «Washington Post» (και άλλων εφημερίδων) «ανακριβή», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μένει να δούμε τι στάση θα τηρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, δεδομένου ότι το βασίλειο αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Tην ίδια ώρα οι τουρκικές Αρχές, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, πιστεύουν ότι οι Σαουδάραβες μετέφεραν το διαμελισμένο πτώμα του Κασόγκι μέσα σε βαλίτσα (!) χωρίς να συναντήσουν κάποιο πρόβλημα λόγω της διπλωματικής ασυλίας τους.
Την ανάγκη για μια διεξοδική, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα για τον φόνο του δημοσιογράφου επανέλαβε με τη σειρά της και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την κοινή εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα