Πέντε νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ

Πέντε νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ09.01.2018Οικονομία

Θα «τρέξουν» έως το καλοκαίρι και αφορούν κυρίως κάλυψη εισφορών και επιδότηση επιχειρηματικότητας

Πέντε νέα καινοτόμα προγράμματα σκοπεύει να «τρέξει» ο ΟΑΕΔ ως το καλοκαίρι,

επιδιώκοντας να στηρίξει ανέργους, εργαζομένους που θέλουν να καταρτιστούν και να αποκτήσουν δεξιότητες αλλά και νέους που σκοπεύουν να κάνουν πράξη την επιχειρηματική ιδέα τους.

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ξεπερνούν τους 30.000, ενώ τα περισσότερα αφορούν κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών αλλά και επιδότηση επιχειρηματικότητας, ειδικά για νέους φιλόδοξους επαγγελματίες.

Συνολικά για το 2018 υπολογίζεται να δημιουργηθούν 60.000 νέες θέσεις εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της διοικητού του οργανισμού Μαρίας Καραμεσίνη.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει το πρόγραμμα «Πρώτη πρόσληψη» μισθωτού ή μισθωτών από επιχειρήσεις νέων ανθρώπων έως 35 ετών. Θα προσληφθούν 20.000 άνεργοι και η επιχορήγηση που θα πάρουν οι επιχειρήσεις θα είναι για 18 μήνες, αν είναι νέοι είναι έως 29 ετών, και 12μηνη, αν οι άνεργοι είναι 30 ετών και άνω.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες οι οποίοι απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις μερικής απασχόλησης να τις μετατρέψουν σε πλήρους απασχόλησης.

Το πρόγραμμα αυτό, που βασίζεται στη φιλοσοφία της επιδότησης εισφορών για να μετατραπούν τα μπλοκάκια σε μισθωτή εργασία, επιδοτεί αρχικά 3.000 θέσεις και στην πορεία θα διαμορφωθεί ανάλογα με την ανταπόκριση των εργοδοτών (το αντίστοιχο πρόγραμμα με τα μπλοκάκια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα).

Δεξιότητες

Στα σκαριά βρίσκεται και ένα πρόγραμμα κατάρτισης που αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα που έχουν απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από την εργασία αλλά και να εντοπιστούν οι ελλείψεις τους ώστε να καταρτιστούν στη συνέχεια. Παράλληλα θα «τρέξει» και πρόγραμμα στήριξης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για κατόχους επαγγελματικού πτυχίου Δευτεροβάθμιας ή Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Το καλοκαίρι θα προκηρυχθεί πιλοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη 2.500 νέων που έχουν επιχειρηματικές ιδέες, ώστε να διαμορφώσουν επιχειρηματικό σχέδιο και στη συνέχεια να καθοδηγηθούν για την είσοδό τους στην αγορά. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 15.000-20.000 ευρώ και θα προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος του επιχειρηματικού σχεδίου και τον αριθμό των μελών των εταίρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα