Παίζει το τελευταίο της χαρτί

Παίζει το τελευταίο της χαρτί03.04.2019Ειδήσεις

Μίνι παράταση θα ζητήσει η Μέι για το Brexit. Κλείνει μάτι στην αντιπολίτευση

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Νέα -σύντομη- αναβολή του Brexit ανακοίνωσε πως θα ζητήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά το πλήρες αδιέξοδο της περασμένης Δευτέρας, οπότε καμία από τις τέσσερις εναλλακτικές επί της συμφωνίας αποχώρησης δεν εγκρίθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση σε διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί μια κοινή στάση για έξοδο με συμφωνία.



Το πολιτικό κομφούζιο που επικρατεί στο Λονδίνο αποτυπώθηκε γλαφυρά στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίφθηκαν με 276 ψήφους κατά η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ενωση, με 282 ψήφους κατά η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας «κοινής αγοράς 2.0», με 292 ψήφους κατά η πρόταση για ανάκληση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 και η ακύρωση του «διαζυγίου» ως υστάτη λύση για να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, και με 292 ψήφους κατά η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επιβεβαιώνει οποιαδήποτε λύση, προτού αυτή τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού δεν έχει κάτι ιδιαίτερα μαγικό απέναντι στις υπόλοιπες.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η δική της συμφωνία είχε λιγότερη υποστήριξη από τις λύσεις που εξετάσαμε σήμερα» είπε ο πρώην γενικός εισαγγελέας και βουλευτής των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Στον απόηχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, την παραίτησή του υπέβαλε άλλο ένα στέλεχος των Τόρις, ο Νικ Μπόουλς, ο οποίος είδε την εισήγησή του για «δημιουργία κοινής αγοράς 2.0» αλά Νορβηγία να απολαμβάνει την υποστήριξη των Εργατικών και του σκοτσέζικου κόμματος SNP, ωστόσο να μη συγκεντρώνει την πλειοψηφία των βουλευτών. «Εχω αποτύχει, κυρίως επειδή το κόμμα μου δεν κατάφερε να συμβιβαστεί» δήλωσε ο διακεκριμένος κοινοβουλευτικός των Συντηρητικών.

Πρόταση νόμου

Πάντως, χθες, σε μια προσπάθεια να δεσμεύσουν την κυβέρνηση, βουλευτές από όλα τα κόμματα κατέθεσαν πρόταση νόμου, με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, έστω και κατά λάθος, και να ζητήσουν παράταση στην εφαρμογή του άρθρου 50 πέρα από τη 12η Απριλίου. Την πρόταση, η οποία έχει τη στήριξη και βουλευτών των Συντηρητικών, κατέθεσε η Εργατική Ιβέτ Κούπερ. Το νομοσχέδιο, για να εγκριθεί, πρέπει να υπερψηφιστεί τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων.

«Είναι η τελευταία προσπάθεια να προστατέψουμε τη χώρα από τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε» τόνισε η Κούπερ.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη, ώστε να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει.

Διάσπαση και χάος βλέπει σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος

Με τις λέξεις χάος, αναμονή, κρίση, καταστροφή, διάσπαση και απόγνωση περιέγραφε χθες σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει το Brexit. Μοναδική εξαίρεση, οι «Times», που υποστήριξαν πως η ακόμα μία ατελέσφορη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή μπορεί να αποδειχθεί θετική εξέλιξη για την Τερέζα Μέι, που ίσως επιλέξει να συνδέσει την επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Εξόδου με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα, απαισιοδοξία επικρατεί και στις Βρυξέλλες, καθώς αξιωματούχοι βλέπουν όλο και περισσότερο πιθανό το σενάριο ενός άτακτου Βrexit. Ο Γκι Φερχόφστατ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, σχολίασε το πρωί της Τρίτης πως «η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη», άποψη που, όπως φάνηκε, συμμερίζεται και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εκτίμησε πως αυτό το σενάριο φαντάζει πιθανότερο μέρα με τη μέρα.

Δριμύτατη κριτική στους Βρετανούς πολιτικούς άσκησε και ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, τονίζοντας πως οι Βρετανοί πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για το Brexit «γεννήθηκαν όλοι με ασημένιο κουτάλι στο στόμα, πήγαν σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια της ελίτ» και αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες των πολιτών. «Δεν ξέρω αν ακόμη και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα μπορούσε να επινοήσει τέτοια τραγωδία, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;» σχολίασε, ενώ την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα