Παιχνίδι ευθυνών για τη Folli Follie και αναπάντητα ερωτήματα

Παιχνίδι ευθυνών για τη Folli Follie και αναπάντητα ερωτήματα30.09.2018Επιχειρήσεις

Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας επιχειρούν να ρίξουν όλο το φταίξιμο στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ώστε να διασωθεί ο γιος του Τζώρτζης, ενώ διεθνείς συνεργάτες όπως η Nike προσπαθούν να σπάσουν τα συμβόλαιά τους

Aπό τη μια πλευρά οι βασικοί μέτοχοι της Folli Follie,

η οικογένεια Κουτσολιούτσου, επιχειρούν να φορτώσουν όλες τις «αμαρτίες» στον ηλικιωμένο τέως πρόεδρο της εταιρίας Δημήτρη Κουτσολιούτσο ώστε να μείνει στο απυρόβλητο ο γιος του Τζώρτζης.

Από την άλλη, κορυφαίοι διεθνείς συνεργάτες του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου που καταρρέει εν μέσω του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στα χρηματιστηριακά χρονικά της Ελλάδας, όπως η Nike, αναζητούν τρόπους να σπάσουν τα συμβόλαια συνεργασίας. Η Nike, για παράδειγμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», προσπαθεί ήδη να βρει τοπικό συνεργάτη για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής / Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αναλάβει τη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων. Ταυτόχρονα, ξεσκονίζει τη συμφωνία με τη Folli Follie ώστε να βρει πατήματα για να την ακυρώσει, ενώ το ίδιο φαίνεται πως κάνουν και άλλοι συνεργάτες του ομίλου.

Το ερώτημα που απασχολεί ολόκληρο το ελληνικό επιχειρείν, η εικόνα του οποίου πλήττεται διεθνώς από όσα απίστευτα συμβαίνουν με τα μαγειρεμένα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie, είναι πόσο μεγάλη είναι η μαύρη τρύπα σε βάθος χρόνου. «Οταν μόνο για το 2017 εντοπίστηκε από τους ελεγκτές της διεθνούς εταιρίας Alvarez & Marsal διαφορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στα έσοδα από τις δραστηριότητες στην Ασία, τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια;» αναρωτιούνται. Αναρωτιούνται, επίσης, πότε θα υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση των Αρχών, όταν διασύρεται η χώρα μας διεθνώς. Τα ερωτήματα επεκτείνονται επίσης σε πολλά μέτωπα, που ξεκινούν από τους ορκωτούς ελεγκτές της εταιρίας Ecovis VNT Auditing που υπέγραψαν τις (αναμορφωμένες πλέον) λογιστικές καταστάσεις της Folli Follie για το 2017 και φτάνουν μέχρι τον βαθμό εμπλοκής της κινεζικής Fosun, που παραμένει εκ των βασικών μετόχων της ελληνικής εταιρίας. «Είναι δυνατόν να μη γνώριζαν οι Κινέζοι ότι τα μεγέθη της Κίνας (κυρίως) ήταν φουσκωμένα κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια;» λένε στην αγορά.

Η έρευνα της Alvarez & Marsal έδειξε μεγέθη που είναι ακόμα χειρότερα από όσα ανέφερε η αμερικανική επενδυτική εταιρία QCM που «έσπασε» τη «φούσκα» της Folli Follie με μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου. Πέντε μήνες μετά η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχει αποκρυσταλλωμένη στρατηγική: Για όλα φταίει ο πατήρ Δημήτρης Κουτσολιούτσος, που είχε την ευθύνη της Ασίας, ενώ ο υιός Τζώρτζης, που είχε την ευθύνη της Ελλάδας, ούτε που είχε καταλάβει τι συμβαίνει! Αυτό υποστηρίζει η πλευρά Κουτσολιούτσου, αλλά η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την αλήθεια των ισχυρισμών της. Οι απίστευτες διαφορές στα οικονομικά μεγέθη που είχε παρουσιάσει η εταιρία για το 2017 και σε αυτά που εντόπισε η Alvarez & Marsal (π.χ. δήλωναν καταθέσεις σχεδόν 300.000.000 δολάρια, όταν διαπιστώθηκε πως ήταν μόλις 6.400.000 δολάρια) δυσκολεύουν τη διάσωση της Folli Follie.

Δύσκολα φαίνεται πως θα εμφανιστεί σοβαρό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης έως τις 12 Νοεμβρίου, όταν θα συζητηθεί η αίτηση για υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Αν δεν εγκριθεί η αίτηση, τότε θα είναι άμεσο και το λουκέτο, καθώς οι πιστωτές που διαπίστωσαν πως έχουν χρηματοδοτήσει μια εταιρία που δήλωνε τζίρο 1 δισ. και τελικά είχε περί τα 110.000.000 θα προχωρήσουν άμεσα στη ρευστοποίηση της περιουσίας της.

Η παραίτηση, προ ημερών, ολόκληρης της ομάδας (υπό τη γνωστή Rothschild) που είχε αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου εξυγίανσης είναι ενδεικτική της κατάστασης. Οι σύμβουλοι φέρεται ότι παραιτήθηκαν επειδή η οικογένεια Κουτσολιούτσου επέμενε ώστε να μείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος δηλώνει, όπως προαναφέρθηκε, άγνοια για το μαγείρεμα των οικονομικών μεγεθών στην Ασία. Θεωρούν πως ουδείς επενδυτής θα ενδιαφερθεί να στηρίξει μια εταιρία όπου παραμένει επικεφαλής ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος που επί των ημερών του συνέβησαν όσα απίστευτα περιγράφονται από την Alvarez & Marsal για τα οικονομικά μεγέθη.
Ομως, όσοι παρακολουθούν την υπόθεση θεωρούν πως η παραμονή του κ. Κουτσολιούτσου στη Folli Follie μέχρι το (διαφαινόμενο) τέλος είναι μονόδρομος. Οπως εξηγούν, «αν παραιτηθεί, τότε το νέο διοικητικό συμβούλιο μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον του για τη ζημία που ενδεχομένως προκάλεσε στη Folli Follie».

«Μάχες οπισθοφυλακών», με τα περιθώρια για επιβίωση να στενεύουν

Η διοίκηση υποστηρίζει πως με βάση «το πόρισμα της Alvarez & Marsal δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας». Η έκθεση της Alvarez & Marsal έχει τον τίτλο «Preliminary Restatement Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidated financial statements for fiscal year 2017» (Προκαταρκτικά ευρήματα στις λογιστικές καταστάσεις του 2017), ενώ η εγκληματολογική (forensic) έκθεση αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς. Τότε πιθανώς η εικόνα να είναι ακόμα χειρότερη.

Ολα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αποκαλυφθεί και η τελευταία άμυνα της πλευράς Κουτσολιούτσου. Στην αγορά συζητούν, πάντως, για το ποιος και με πόσα θα πάρει τα υγιή περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, όπως τα Αττικά Πολυκαταστήματα. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου εμφανίζεται να δίνει μάχη ώστε το τίμημα για το ποσοστό της εισηγμένης στα Αττικά Πολυκαταστήματα να είναι μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, όσο περνούν οι εβδομάδες τόσο μικραίνουν και τα περιθώρια κινήσεων της Folli Follie, αφού κάθε έκθεση είναι πιο επιβαρυντική από την προηγούμενη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παιχνίδι, Folli Follie,paichnidi, Folli Follie