Ποιοι τρέμουν σε Σκόπια και Αθήνα

Ποιοι τρέμουν σε Σκόπια και Αθήνα30.09.2018Παρασκήνιο

Το σημερινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ξεκλειδώνει όλες τις εξελίξεις

■ Ξετυλίγεται από αύριο το κουβάρι. Τι θα σημαίνει το «ναι» και τι το «όχι»

■ Η αποχή φοβίζει τον Ζάεφ

και τους ξένους προστάτες του

Οι υπόγειες κινησεις του Τσίπρα για να επιβιώσει χωρίς τον Καμμένο

Η Θέση μας: ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΙ

Διαβάστε επίσης:

►Το μέγα φιάσκο του Αλέξη στη Νέα Υόρκη►«Παρεάκι» της συμφοράς η Ξαφά και ο Γιάννος►Πρόταση του Κυριάκου στον Αρκά►Ξηλώνουν τη διαθήκη του ευεργέτη Ζάππα χωρίς καμία ντροπή!►Πανάκριβη η ανακαίνιση της βουλής►Αλλα κόλπα με το σκάνδαλο της folli follie!►Στο τραπέζι οι ρυθμίσεις των χρεών►Πώς ο Τραμπ βγήκε κερδισμένος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Αποφασισμένος να κλείσει το θέμα σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στη γειτονική χώρα είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναζητεί νέες συμμαχίες προκειμένου να μη χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Διπλή αγωνία επικρατεί στην Αθήνα για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα, Κυριακή, στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την έκβασή του δεν θα κριθεί μόνο το θέμα της ονομασίας, αλλά θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό και οι πολιτικές εξελίξεις στη δική μας χώρα. Ηδη το παρασκήνιο έχει αρχίσει να «παίρνει φωτιά» με φόντο τις επόμενες εκλογές και τις διεργασίες για την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Καταρχάς, είτε επικρατήσει στο διπλανό κράτος το «όχι» είτε η συμμετοχή είναι μειωμένη, η περαιτέρω διαδικασία θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπλοκές, αλλά αυτό θα προσφέρει αναμφίβολα μια πολιτική ανακούφιση στην ελληνική πλευρά. Η πίεση στο εσωτερικό της χώρας μας θα υποχωρήσει και το βάρος θα μεταφερθεί στην ηγεσία των Σκοπίων, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα το νέο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση της εκκρεμότητας. Σίγουρα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κερδίζει πολύτιμο χρόνο, που θα καλύψει ενδεχομένως και το διάστημα έως τις εκλογές, και πάντως βγάζει από πάνω της την ευθύνη ενός πιθανού αδιεξόδου.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται, ωστόσο, προβλέπει επικράτηση του «ναι», ακόμη και με μικρή διαφορά, λόγω και της αλλαγής στάσης από την αντιπολίτευση των Σκοπίων. Αυτά είναι και τα προγνωστικά που κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες όλων των πτερύγων στη χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή, η δέσμευση του κ. Τσίπρα προς τους δυτικούς συμμάχους του για την πάση θυσία επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή έχει πρωτεύουσα σημασία. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου άσχετη ως προς αυτό η διαβεβαίωση που έδωσε μέσω της συνέντευξής του στη «Wall Street Journal» αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του «θα επιβιώσει, άσχετα από το εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός με τον κ. Καμμένο». Γι’ αυτό και τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται την προσφυγή σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά τις προθέσεις του. Αντιθέτως, πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να μείνει ως «κληρονομιά» -ή, για την ακρίβεια, ως καυτή πατάτα- για την επόμενη κυβέρνηση το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, εάν δεν έχει βρεθεί λύση έως το τέλος του έτους.

Με δεδομένη λοιπόν την επιδίωξη του κ. Τσίπρα να κλείσει το Σκοπιανό επί των ημερών του στη βάση των επιθυμιών του ευρωατλαντικού παράγοντα, το επόμενο ερώτημα είναι πότε τα Σκόπια θα έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές τους εάν το σημερινό δημοψήφισμα δεν κρύβει εκπλήξεις. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από τις αρχές του 2019, ίσως και εντός του Νοεμβρίου. Η χρονική συγκυρία έχει ενδιαφέρον, διότι στη χώρα μας η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί έως τις 17 Δεκεμβρίου να μπλοκάρει την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, καταθέτοντας πρόταση μομφής. Επομένως, αποκτά τη δυνατότητα ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει στην κύρωσή της.

Το ζητούμενο είναι ποια πλειοψηφία θα σχηματιστεί για τον σκοπό αυτόν. Ηδη όσο περνούν οι μέρες διασφαλίζεται το 151 που έχει θέσει ως πήχη το Μέγαρο Μαξίμου. Στους 146 που (μαζί με την Κατερίνα Παπακώστα) μετράει ο ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται σίγουρα οι τέσσερις από το Ποτάμι (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης) και ο Θ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ. Στην πορεία ενδέχεται να προκύψουν άλλοι δύο τρεις.

Η πλειοψηφία αυτή θα υπάρχει και μετά τις 17 Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό. Η «επιβίωση» της κυβέρνησης όμως απαιτεί μια νέα δεδηλωμένη, εφόσον, όπως διακηρύσσει σταθερά, αποχωρήσει ο Π. Καμμένος με τους ΑΝ.ΕΛ. Οι πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν ότι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να εξετάζεται μια αντιστροφή των πραγμάτων. Σκοπός είναι να προηγηθεί η «συγκρότηση» μιας καινούργιας πλειοψηφίας, χωρίς τη στήριξη του κ. Καμμένου, αλλά με τη συμμετοχή κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών ή ακόμη και μέσω άλλων αποσκιρτήσεων από τους ΑΝ.ΕΛ., που θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με αυτήν την πλειοψηφία και εκτός κυβερνητικού μπλοκ τους ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στη συνέχεια, κατά το ίδιο σενάριο, στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από εκεί και πέρα εκτιμάται ότι ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί όχι τόσο από την «αντοχή» των νέων συσχετισμών όσο από τις αποφάσεις για τις συντάξεις. Αν αποτραπεί η περικοπή τους, ο ορίζοντας για τις κάλπες φτάνει έως τον Μάιο και κατά πολλούς πλέον έως και τον Οκτώβριο του 2019. Αν δεν προκύψει λύση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ή υπάρξει μια τεχνικού τύπου ολιγόμηνη αναβολή, τότε ενισχύεται το ενδεχόμενο των εκλογών έως τον Φεβρουάριο.

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Τσίπρας χωρίς 151

Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Τσίπρας βρει την πλειοψηφία για να περάσει το Σκοπιανό αλλά όχι και για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η χώρα θα μπει σε φάση μεγάλης πολιτικής ακροβασίας. Μετά τις 17 Δεκεμβρίου η Ν.Δ. θα έχει τη δυνατότητα πρότασης μομφής, έχει σημασία όμως πότε θα την υποβάλει. Η κατάθεσή της μετά την κύρωση της συμφωνίας θα είναι δώρο άδωρο για το εθνικό μας θέμα. Η χρονική στιγμή, όπως επισημαίνεται, πρέπει να είναι σε συνάρτηση με την άρση της εμπιστοσύνης του κ. Καμμένου μόλις κατατεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, για να μπορέσει να μπλοκαριστεί η περαιτέρω διαδικασία στη Βουλή. Εάν γίνει αυτό, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Αν όσοι λένε ότι αντιτίθενται στη συμφωνία το εννοούν και βρεθούν 151 αρνητικές ψήφοι, η κυβέρνηση θα πέσει και θα δρομολογηθεί η πορεία προς τις κάλπες. Ειδάλλως, ο κ. Τσίπρας, εφόσον δεν έχει βρει τους δικούς του 151, θα πρέπει να βαδίσει τον υπόλοιπο δρόμο κοινοβουλευτικά «ανάπηρος» με κυβέρνηση μειοψηφίας. «Σίγουροι» αυτή τη στιγμή λογίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, 149, ενώ υπολογίζουν και σε τέσσερις «αποχές», ώστε να μειωθεί η απαιτούμενη -για την ύπαρξη δεδηλωμένης- πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Εκτός κι αν μετά την κύρωση της συμφωνίας ο πρωθυπουργός προκηρύξει άμεσα, υπό το βάρος των εξελίξεων, εκλογές…

Keywords
Τυχαία Θέματα