Οι πρώτες ανάσες ελευθερίας για τα δύο στελέχη!

Οι πρώτες ανάσες ελευθερίας για τα δύο στελέχη!17.08.2018Πρόσωπα

► Πώς ξεκίνησε η νέα ζωή τους, με τα λόγια των γονιών τους στη «δημοκρατία»
► Συστάσεις από τη Ν.Δ. στο Μαξίμου για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση
► Επαρση από Κοτζιά για την «έκπληξη» από τον Ερντογάν!

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Ούτε οι ίδιοι οι γονείς των Ελλήνων στρατιωτικών Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι, ύστερα από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης, επέστρεψαν στην πατρίδα ανήμερα της Παναγίας,

μπορούν να πιστέψουν ότι το μαρτύριο των παιδιών τους έλαβε τέλος και τα παιδιά τους βρίσκονται ξανά στα σπίτια τους. Συγγενείς και φίλοι στο άκουσμα της είδησης «έσπασαν» τα τηλέφωνα, όπως εξομολογούνται στη «δημοκρατία» οι γονείς των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πλήθος κόσμου σπεύδει στα σπίτια τους προκειμένου να τους «καλωσορίσει»!

Οι πρώτες ώρες της επιστροφής βρήκαν τον Αγγελο και τον Δημήτρη στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για να γευματίσουν, με το μενού, όπως αποκαλύπτει ο Νίκος Μητρετώδης, να περιλαμβάνει σούπα και ψάρι. «Δεν ζήτησαν κάτι ιδιαίτερο» λέει χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, οι στρατιωτικοί μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, και αναχώρησαν με ολιγοήμερη άδεια μέχρι να παρουσιαστούν ξανά στην υπηρεσία. Αναφερόμενος μάλιστα στο ήθος του γιου του, ο κ. Μητρετώδης αποκαλύπτει ότι, όταν ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής τον ρώτησε πόσες ημέρες άδεια ήθελε για να ξεκουραστεί μετά τη μεγάλη ταλαιπωρία, εκείνος απάντησε: «Και αύριο μπορώ να παρουσιαστώ».

Για τη σύλληψη

Οι γονείς, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο πατέρας του Αγγελου, δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθησαν. «Ξέρουμε μόνο αυτά που ακούσαμε τα παιδιά να διηγούνται στη λέσχη» υποστηρίζει.

Οι πρώτες στιγμές του Αγγελου Μητρετώδη στο σπίτι του στην Καστοριά ήταν με φίλους και συγγενείς. «Ηρθαν πολλοί συμμαθητές του να τον δουν. Τώρα αυτοσυγκεντρώνεται για να συνεχίσει τη ζωή του και την υπηρεσία του» σχολιάζει ο πατέρας του. «Η απελευθέρωση των παιδιών ήταν εντελώς αναπάντεχη. Ηταν ξαφνική! Δεν μπορούσα να το πιστέψω» συμπληρώνει. Μιλώντας για τον γιο του, ο Νίκος Μητρετώδης υποστηρίζει ότι το περιστατικό «δεν του έχει αφήσει σημάδια ανεπούλωτα. Είναι ψύχραιμος, συγκροτημένος και ρεαλιστής» σημειώνει. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κούκλατζης και η οικογένειά του δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στην Ορεστιάδα, αλλά παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη, αφού η αδερφή του λίγες ώρες πριν από την απελευθέρωσή του έφερε στον κόσμο το δεύτερο ανιψάκι του, ένα κοριτσάκι.

«Είμαστε όλη η οικογένεια στη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να ζήσουμε αυτές τις πρώτες στιγμές όλοι μαζί. Μέχρι να τελειώσει η άδεια των παιδιών μάλλον θα είμαστε στην πόλη» αρκέστηκε να πει από την πλευρά του ο Νίκος Κούκλατζης.

«Μητέρα, μην παρακαλέσεις κανέναν»

Συγκλονίζει η αποκάλυψη για τη δύναμη ψυχής του Αγγελου Μητρετώδη όταν κρατούνταν ακόμη στις φυλακές της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με αποκάλυψη του site www.thrakinea.gr, η μητέρα του (όπως κι αυτή του Δ. Κούκλατζη) είχε δεχτεί πρόταση από πολιτικό να στείλει επιστολή στη σύζυγο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν, Εμινέ, απευθυνόμενη σε αυτήν ως μάνα προς μάνα. Ωστόσο, η μητέρα του είχε αρνηθεί, λέγοντας ότι «ο γιος μου μού είπε να μην παρακαλέσω κανέναν»!

----

Συστάσεις από τη Ν.Δ. στο Μαξίμου για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να μην επιδιώκει επικοινωνιακά οφέλη από την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απευθύνει η Ν.Δ., η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά η κίνηση αυτή του Ερντογάν αιφνιδίασε την Αθήνα. Απεναντίας, τα κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν να κεφαλοποιήσουν πολιτικά τη θετική είδηση της επιστροφής στην πατρίδα των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Η κυβέρνηση αποδίδει την απελευθέρωση των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και ειδικά στις διαβουλεύσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Με σχέδιο, σοβαρότητα και διεθνή κινητοποίηση φτάσαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι «η διπλωματία της Ελλάδας βασίστηκε στους διεθνείς κανόνες και στις αρχές της καλής γειτονίας». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα απέφυγε λογικές «ανταλλαγής» ή «επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία» και τα κατάφερε βοηθουσών των διεθνών εξελίξεων.

Προπαγάνδα

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι «όλοι συνέβαλαν, και πρώτα συνέβαλαν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους, με
την αξιοπρέπεια και την καρτερικότητα με την οποία υπέμειναν αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Είναι λάθος της κυβέρνησης με μια επιθετική προπαγάνδα να προσπαθεί να καρπωθεί το σύνολο μιας θετικής εξέλιξης». «Παραμένουν σύνθετες οι σχέσεις με την Τουρκία» επεσήμανε ο Γιώργος Κύρτσος. Ως κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν για να εξευμενίσει μια σειρά διεθνών παραγόντων εκτιμά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης. Ο Βασίλης Λεβέντης εμμένει στην εκδοχή του «παζαριού», που έχει διατυπώσει εξαρχής.

«Πήραμε τους δύο στρατιώτες και παραδώσαμε τη Θράκη. Μιλάμε για απαγωγή. Ηταν στημένη και κατασκευασμένη η κατηγορία με τα κινητά. Οκτώ δέκα Τούρκοι στήσανε μπλόκο στους δύο αξιωματικούς μας με σκοπό την ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Οταν είδαν ότι ήταν αδύνατον να πάρουν πίσω τους οκτώ, στράφηκαν στους μουφτήδες» είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Επαρση από Κοτζιά για την «έκπληξη» από τον Ερντογάν!

Να καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη από την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επιχειρεί ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ευθύς εξαρχής, όταν έγιναν γνωστά τα καλά νέα, έσπευσε να μιλήσει για «νίκη της διπλωματίας»... ιδιοποιούμενος τη θετική εξέλιξη. Ο υπουργός Εξωτερικών ευλόγησε και πάλι τα γένια του (σε δήλωση στο news247) σημειώνοντας ότι «η διπλωματία, η υπομονή, η νηφαλιότητα και όχι ο φανφαρισμός φέρνουν αποτελέσματα».

Αποσιώπησε όμως πλήρως το πλούσιο γεωπολιτικό υπόβαθρο και το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στον πανικό του για τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται θέλησε να στείλει μήνυμα διαλλακτικότητας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και διεθνείς αγορές. Σε κάθε περίπτωση η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας έχει πολλές αναγνώσεις, ενώ εκκρεμεί μια απάντηση στο ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων ότι πρόκειται να απελευθερωθούν οι δύο Ελληνες.

Κι αυτό διότι πληροφορίες θέλουν κανείς στην Αθήνα να μη γνώριζε την αιφνιδιαστική κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, επρόκειτο για μια καθαρά μονομερή ενέργεια του στριμωγμένου «σουλτάνου» προκειμένου να κατευνάσει την Ουάσινγκτον και τα κέντρα που επιτίθενται στην τουρκική λίρα.

Χωρίς βαρύτητα

Με αυτά τα δεδομένα τόσο η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών πρωτίστως όσο και του Μαξίμου δευτερευόντως (κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν προχθές στο δυσμενές κλίμα για την Τουρκία) να εξάρουν τις ελληνικές διπλωματικές ενέργειες στερούνται βαρύτητας.

Παράλληλα η εξέλιξη της Τρίτης διόλου δεν διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε μια ξαφνική άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δίνοντας το πραγματικό στίγμα της κατάστασης.

Ο Ν. Κοτζιάς στην παρέμβασή του είπε επίσης ότι θα συναντηθεί -εκτός μεγάλου απροόπτου- με τον Τούρκο ομόλογό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 4 Σεπτεμβρίου στη Σμύρνη, στα εγκαίνια του νέου ελληνικού προξενείου της πόλης. Τα εγκαίνια επρόκειτο να γίνουν δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδη, αλλά αναβλήθηκαν. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να έχουν συνάντηση και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτεμβρίου, με βασικό θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό.

Στο περιθώριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Κοτζιάς, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου, θα δεχθεί στην Αθήνα την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

----

Μοίρασε συγχαρητήρια και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ με ανάρτησή της στα social media. «Χαιρετίζουμε την είδηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στο σπίτι για τους Ελληνες στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελο Μητρετώδη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Νάουερτ και συμπλήρωσε γράφοντας στο twitter: «Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας».

Αντίστοιχο μήνυμα είχε στείλει και ο Τζέφρι Πάιατ, δίνοντας συγχαρητήρια στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα υπενθύμισε δήλωσή του στις 16 Μαΐου, στην οποία είχε επισημάνει ότι από τότε οι δύο στρατιωτικοί θα έπρεπε να είχαν αφεθεί ελεύθεροι από την Τουρκία.

Επιστολή από Γιούνκερ ως... δημότη Ορεστιάδας

Επιστολή στον δήμαρχο Ορεστιάδας με την ιδιότητα του επίτιμου δημότη της πόλης απέστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αμέσως μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση των συνδημοτών μας και όλων των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στο «προσωπικό ενδιαφέρον» και στη «σταθερή υποστήριξή» του για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών, θυμίζει όσα είχε δηλώσει στη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα και εκφράζει την ελπίδα η Ορεστιάδα «στα ακροδάκτυλα της ελληνικής επικράτειας και των ευρωπαϊκών μας συνόρων, σε εγγύτητα αναπνοής με την Τουρκία» να «παραμείνει γέφυρα και φάρος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών». Πρόσκληση να επισκεφτεί την Ορεστιάδα απηύθυνε στον Γιούνκερ ο δήμαρχος Β. Μαυρίδης.

Keywords
νέα, θεσσαλονικη, γιου, ΓΕΣ, καστορια, site, αθηνα, τσιπρας, νατο, ελλαδα, παραιτηση λεβεντη, news247, ηπα, συλληψεις, υπουργοι, οηε, media, twitter, μαΐου, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, ξανα, αδεια, ηπα, θεμα, θρακη, κινητα, μητερα, οηε, ρωτησε, σμυρνη, αλκιβιαδης, ανοιξη, αξιοπρεπεια, αποκαλυψη, ατζεντα, γεγονος, γεφυρα, γιου, γονεις, δευτερο, δυναμη, δηλωση, ειπε, εκμεταλλευση, ελπιδα, ενεργεια, εξετασεις, εξελιξη, επρεπε, ερντογαν, ευρωπη, ζωη, υπηρεσια, υπομονη, θυμιζει, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κλιμα, λαθος, λεβεντης, λεπτομερειες, λεσχη, λιρα, λογια, μαΐου, μαξιμου, μπλοκο, νατο, νικο, νηφαλιοτητα, οικογενεια, οκτω, ορεστιαδα, ουσιαστικα, παιδια, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, συλληψη, σια, σημαδια, σπιτι, σπιτια, στιγμα, σχεδιο, ταλαιπωρια, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, χαρα, ωρες, αγορες, δημητρης, φυλακες, φιλοι, ειδησης, υπουργειο, media, νοσοκομειο, παυλος, πηγες, πληροφοριες, ψαρι, site, ουασινγκτον, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Οι πρώτες ανάσες ελευθερίας για τα δύο στελέχη!,