Ντροπή! Στα Ψαχνά Ευβοίας άφησαν νηστικούς τους ήρωες πυροσβέστες!

Ντροπή! Στα Ψαχνά Ευβοίας άφησαν νηστικούς τους ήρωες πυροσβέστες!17.08.2018Ρεπορτάζ

► Νηστικοί κι άοπλοι παλεύουν τις φωτιές
► Καταγγελίες-σοκ για ανύπαρκτη μέριμνα και εξοπλισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νηστικοί, εξουθενωμένοι από τις ατελείωτες εργατοώρες, με φθαρμένο εξοπλισμό και οχήματα που «βγάζουν» συχνά βλάβες, ρίχνονται στη μάχη κατά της φωτιάς οι πυροσβέστες. Η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση, που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το Πυροσβεστικό

Σώμα. Οπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδας, η μέριμνα στο προσωπικό ήταν ανεπαρκής, αφού για δύο συνεχόμενες ημέρες (13 και 14 Αυγούστου) δόθηκε το μεσημβρινό γεύμα -σάντουιτς και λίγες μερίδες μακαρόνια- στους εξαντλημένους πυροσβέστες στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μάλιστα, στην ομάδα του Πεζοπόρου Τμήματος δεν χορηγήθηκε καν κανονικό βραδινό παρά μόνο «ψωμί και λουκάνικα, τα οποία λόγω της κακής τους ποιότητας η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν τα άγγιξε καν», ενώ το πρωινό ήταν λιτό και περιλάμβανε... μία τυρόπιτα.

Με σκαπανικά και φτυάρια

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίζουν την πύρινη λαίλαπα με σκαπανικά και φτυάρια, αλλά λόγω έλλειψης χωρίς τους απαραίτητους σωλήνες χαμηλής πίεσης, «με αποτέλεσμα να επέρχεται η καταπόνηση ακόμα γρηγορότερα αλλά και να ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς».

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι τα «κουτσουρεμένα» κονδύλια για τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες και έτσι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να επιχειρούν στα μέτωπα με φθαρμένα και ακατάλληλα κράνη, άρβυλα και μάσκες, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα γράμματα. «Οσοι είναι πιο τυχεροί και αντέχουν ακόμα οικονομικά, προμηθεύονται με δικές τους δαπάνες εξοπλισμό και μεριμνούν τις περισσότερες φορές οι ίδιοι για την επιβίωσή τους, βάζοντας δικά τους χρήματα για εξοπλισμό και φαγητό» τονίζει η ένωση στην επιστολή της, την οποία κοινοποιεί στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και σε άλλους φορείς.

Στο «μέτωπο» της δασοπροστασίας οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για ανεπάρκεια αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, «κάτι που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών και δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για εγκωμιαστικά σχόλια προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που επιχειρούσε με μηχανήματα να κάνει διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά και όχι από πριν». Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, πολλά πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν παροπλισμένα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση βλαβών.

Επίσης καταγγέλλουν τραγικές συνθήκες εργασίας, με ωράρια-λάστιχο και ατελείωτες ώρες εργασίας. «Είναι αυτονόητο πλέον ότι οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας έχουν προ πολλού εξασθενήσει» καταλήγουν στην επιστολή τους και ζητούν από τις αρμοδίους να μεριμνήσουν «ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών».

----

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό

Τρία άτομα σε Αττική και Ορεστιάδα συνελήφθησαν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και χθες από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εμπρησμό.

Ειδικότερα, τον Δεκαπενταύγουστο συνελήφθη ένας πολίτης από την Γκάνα, 41 ετών, ο οποίος είχε βάλει φωτιά στο Αττικό Αλσος την προηγούμενη ημέρα. Ευτυχώς η πυρκαγιά σβήστηκε αμέσως, πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Τη δράση του 41χρονου είδαν με τα μάτια τους κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι τον κατήγγειλαν. Ετσι, κατάφεραν να τον εντοπίσουν οι Αρχές. Ο άνδρας, μόλις συνελήφθη, ομολόγησε την πράξη του. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ισχυρίστηκε ότι έβαλε τη φωτιά για να διώξει τα κουνούπια που τον ταλαιπωρούσαν!

Παράλληλα, χθες συνελήφθη ένας 28χρονος Πακιστανός στην περιοχή του Περιστερίου, ο οποίος, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έβαλε φωτιά σε απορρίμματα. Και σε αυτή την περίπτωση η πυρκαγιά σβήστηκε έγκαιρα. Επίσης, χθες στα χέρια των Αρχών έπεσε ένας 77χρονος στα Ρίζια Ορεστιάδας γιατί το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου έβαλε φωτιά προκειμένου να κάψει ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

----

Κατεδαφίζονται δωρεάν τα «κόκκινα» κτίρια

Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς ο έλεγχος των κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» από τις επιτροπές που πραγματοποίησαν τις πρώτες αυτοψίες στην ανατολική Αττική και την Κινέτα. Τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν αυτοψίας, αποφαίνονται εάν τα κτίρια αυτά μπορούν να επισκευαστούν ή πρέπει να κατεδαφιστούν.

Για τα κτίρια για τα οποία εκδίδεται Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ) ενημερώνονται τηλεφωνικά οι ιδιοκτήτες, σχετικά με τη δυνατότητα κατεδάφισης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών των πληγέντων κτιρίων αδαπάνως για τους πολίτες. Ηδη, από τη Δευτέρα 13/08/2018 ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες των κτιρίων για τα οποία έχουν εκδοθεί τα ΠΑΕΕΚ και τους αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τόσο τα κείμενα των απαιτούμενων Υπεύθυνων Δηλώσεων (Υ.Δ.) που πρέπει να υποβληθούν, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, όσο και φωτοτυπία του εκδοθέντος ΠΑΕΕΚ.

Πού υποβάλλονται

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις υποβάλλονται στα γραφεία της ΔΑΕΦΚ - Κ.Ε., επί της οδού Κόνιαρη 43 (3ος όροφος, Τ.Κ. 11471), στην Αθήνα (πλησίον Αρείου Πάγου), ή κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία Συντονισμού των Μηχανικών της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε Ραφήνα, Μαραθώνα και Κινέτα. Επιπλέον, το υπουργείο ενημερώνει τους πολίτες των πληγεισών περιοχών ότι ήδη έχει προχωρήσει στην εξεύρεση πιστοποιημένων συνεργείων εντοπισμού και απομάκρυνσης αμιάντου και, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ξεκινούν και οι αντίστοιχοι έλεγχοι και οι απομακρύνσεις επικίνδυνων υλικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα