Μπρα ντε φερ Ερντογάν με Τραμπ μέχρις εσχάτων!

Μπρα ντε φερ Ερντογάν με Τραμπ μέχρις εσχάτων!17.08.2018Πρόσωπα

Τα... iPhones και ο Μπράνσον συντηρούν τον «πόλεμο», με τον «σουλτάνο» να «φλερτάρει» τώρα με Μακρόν και Μέρκελ

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Με βαριοπούλες και σφυριά ανά χείρας έξαλλοι Τούρκοι καταστρέφουν τα iPhones τους, μιας εμβληματικής αμερικανικής επιχείρησης, σε μια συμβολική κίνηση υποστήριξης της κυβέρνησής τους. Μετά την έκκληση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πριν από τρεις μέρες προς τους πολίτες να μποϊκοτάρουν αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας,

πληθαίνουν διαρκώς στο διαδίκτυο τα σχετικά βίντεο που δείχνουν Τούρκους να κάνουν κομμάτια τα ακριβά τους τηλέφωνα. Πρόκειται για τον πιο πρόσφατο γύρο στο ματς ΗΠΑ - Τουρκίας, μετά την εκατέρωθεν επιβολή οικονομικών κυρώσεων και δασμών, στον απόηχο της υπόθεσης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στην Τουρκία, αναμένοντας τη δίκη του με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της κατασκοπίας. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του ιερωμένου από τη Βόρεια Καρολίνα είναι κατασκευασμένες και πως ο Μπράνσον είναι αθώος.

Οικονομικό πραξικόπημα

Με την υπόθεση Μπράνσον να κυριαρχεί στην τουρκική κυβερνητική ατζέντα, συνεργάτης του Τούρκου προέδρου αναφερόμενος στην κλιμάκωση της έντασης με την Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια απόπειρα οικονομικού πραξικοπήματος. «Με την οξύνοια που διακρίνει τον λαό μας και υπό την ηγεσία του προέδρου μας, αγωνιζόμαστε κατά αυτής της απόπειρας οικονομικού πραξικοπήματος» έγραψε στο twitter ο διευθυντής Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της γείτονος Μουσταφά Βαρνάκ δήλωσε ότι «χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα εναντίον οικονομικών επιθέσεων».

Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε στις 15 Αυγούστου πως οι δασμοί που οι ΗΠΑ επέβαλαν στα τουρκικά προϊόντα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και αν απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον, καθώς αφορούν «την εθνική ασφάλεια».

Οπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος, το μόνο που μπορεί να αρθεί είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί συγκεκριμένα για την κράτηση του πάστορα και άλλων 15 ατόμων, εάν και εφόσον όλοι τους απελευθερωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα