Μύδροι από παντού εναντίον της Alpha Bank, που αφήνει τρία νησιά χωρίς ένα ΑΤΜ

Μύδροι από παντού εναντίον της Alpha Bank, που αφήνει τρία νησιά χωρίς ένα ΑΤΜ17.08.2018Περιφέρεια

Διακόπτει τις συναλλαγές η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Θύελλα αντιδράσεων εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση της Alpha Bank να βάλει λουκέτο στα υποκαταστήματά της σε Τήλο, Κάσο και Λειψούς από τις 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τα μοναδικά καταστήματα τράπεζας

στα τρία αυτά ακριτικά νησιά, οι κάτοικοι των οποίων θα αναγκαστούν να ταξιδεύουν σε Λέρο, Κάρπαθο ή Ρόδο ακόμα και για μια απλή ανάληψη μετρητών.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος έγινε αποδέκτης παραπόνων από τους δημάρχους των ακριτικών νησιών. «Η Τράπεζα Δωδεκανήσου έκλεισε και διάδοχη ήταν η Alpha Bank, που είχε υποχρέωση να διατηρήσει αυτά τα ΑΤΜ και στα μικρά νησιά. Η Alpha Bank φαίνεται ότι θέλει να τα κλείσει, αλλά πιστεύω ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει -και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης- έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μη γίνει κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Σαντορινιός.

Χθες πάντως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε διακοπή κάθε συνεργασίας με την Alpha Bank, την οποία κατηγορεί πως με την απόφασή της «ενισχύει το αίσθημα της ανισότητας στους κατοίκους των τριών ακριτικών νησιών, από τους οποίους στερεί την παροχή στοιχειωδών τραπεζικών υπηρεσιών και τους αναγκάζει σε χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις από νησί σε νησί».

Επικριτική ανακοίνωση κατά της τράπεζας εξέδωσε και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία σημειώνει ότι «είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να αναγκάζονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών να ταξιδεύουν ώρες σε άλλα νησιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έστω μία απλή τραπεζική συναλλαγή», ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να αρθεί η απόφαση και να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί»

Η τράπεζα, όπως σημειώνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας που συνέταξαν οι δήμαρχοι των τριών ακριτικών νησιών, γνωστοποίησε το κλείσιμο των καταστημάτων «με ένα fax», χωρίς να έχει ενημερώσει, χωρίς να έχει εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης και παραπέμποντας την «εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών στα καταστήματα της Λέρου, της Καρπάθου και της Ιαλυσού Ρόδου». Οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αντιταχθούν στην απόφαση της τράπεζας και καλούν την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός στον αγώνα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα