Ο Τραμπ από το Κογκρέσο ένωσε τους Αμερικανούς

Ο Τραμπ από το Κογκρέσο ένωσε τους Αμερικανούς07.02.2019Ειδήσεις

Καθολική αποδοχή και αποθέωση ακόμη και από τους Δημοκρατικούς στην Ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Εθνους

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Τρίτης -τοπική ώρα- ο πρόεδρος Τραμπ εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα του Κογκρέσου για να εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη Ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους. Η ομιλία του διήρκεσε 82 λεπτά, κατά τα οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ

παρουσίασε τις προτεραιότητές του σε ό,τι αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σε ήπιους τόνους και στην αρχή της ομιλίας του εμφανίστηκε να αποζητά την ενότητα και τη συμφιλίωση με τους Δημοκρατικούς, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «συνεργασία» και «συμβιβασμός».
Μάλιστα, αυτά τα λόγια έκαναν τη -Δημοκρατική- πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να σηκωθεί όρθια και να τον χειροκροτήσει, επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό.

Ωστόσο, στη συνέχεια προειδοποίησε ότι οι μέσοι Αμερικανοί μπορεί να υποφέρουν, αν δεν σταματήσουν οι «γελοίες» δικαστικές έρευνες εναντίον του. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός οικονομικού θαύματος στις ΗΠΑ. Το μόνο που μπορεί να το σταματήσει είναι οι ανόητοι πόλεμοι, οι πολιτικές ή γελοίες κομματικές έρευνες. Εάν θέλουμε να έχουμε ειρήνη και νομιμότητα, δεν μπορεί να υπάρχουν πόλεμοι και έρευνες. Δεν δουλεύει (το σύστημα) με αυτόν τον τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το νέο ραντεβού με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα γίνει στις 27 και τις 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ, ενώ για άλλη μία φορά έκανε σαφές ότι το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό θα χτιστεί. Στην προσπάθειά του να διαφημίσει ξανά τα οφέλη του σχεδίου του, ο Τραμπ χαρακτήρισε «άναρχη» την κατάσταση στα σύνορα, έκανε λόγο για «επίθεση» καραβανιών με μετανάστες, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι «αναρίθμητοι» Αμερικανοί έχουν δολοφονηθεί από παράνομους μετανάστες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να πολεμήσει τον παιδικό καρκίνο, ενώ δήλωσε ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία του AIDS στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Ο προϋπολογισμός μου θα απαιτήσει από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία του HIV στις ΗΠΑ σε 10 χρόνια. Μαζί θα νικήσουμε το AIDS στην Αμερική και πέραν αυτής» είπε χαρακτηριστικά.

Χειροκροτήματα και ενθουσιασμός από τις «Σουφραζέτες»

Δυναμικό «παρών» έδωσαν το βράδυ της Τρίτης οι γυναίκες-μέλη του Κογκρέσου, ο αριθμός των οποίων είναι ο μεγαλύτερος στην Ιστορία, καθώς οι Αμερικανοί πολίτες εξέλεξαν συνολικά 131 γυναίκες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Οι γυναίκες-μέλη του δημοκρατικού κόμματος, θέλοντας να τιμήσουν τις Σουφραζέτες και το κίνημά τους, το οποίο πριν από έναν αιώνα χάρισε στις Αμερικανίδες το δικαίωμα ψήφου, ντύθηκαν όλες στα λευκά, γεγονός που τις έφερε σε πλήρη -οπτική- αντίθεση με τους άντρες του Κογκρέσου, οι οποίοι φορούσαν τα σκούρα κοστούμια τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος Τραμπ στάθηκε στο γεγονός της μεγάλης παρουσίας των γυναικών στο Κογκρέσο, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για τον αριθμό-ρεκόρ των εκλεγμένων γυναικών. Τα λόγια του Τραμπ προκάλεσαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα όλης της αίθουσας, ενώ οι γυναίκες και των δύο κομμάτων στέκονταν όρθιες, τιμώντας τον πρόεδρο. Μάλιστα, απευθυνόμενος στις γυναίκες-μέλη των Δημοκρατικών που παρέμεναν όρθιες, με μια διάθεση περιπαικτική και ξεδιπλώνοντας το επικοινωνιακό ταλέντο του, ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε: «Δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ». Αυτό ξεσήκωσε νέο κύμα χειροκροτημάτων. Μάλιστα, ήταν τόσος ο ενθουσιασμός στην αίθουσα που οδήγησε σύσσωμο το Κογκρέσο να φωνάζει εν χορώ «USA, USA»!

Keywords
Τυχαία Θέματα