«Κανένα παζάρι από την Ελλάδα για τη Σχολή της Χάλκης»!

«Κανένα παζάρι από την Ελλάδα για τη Σχολή της Χάλκης»!07.02.2019Πρόσωπα

Σκληρή γραμμή από Τσίπρα - Βαρθολομαίο για το συνεχιζόμενο τουρκικό έγκλημα

Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα να αλλάξει ρότα και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για πρώτη φορά εν ενεργεία Eλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την -κλειστή εδώ και 48 χρόνια- φημισμένη Θεολογική Σχολή. Παρουσία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας».

Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν η απάντηση στην αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, που -εν είδει ανατολίτικου παζαριού- ζήτησε να εκχωρηθεί η δυνατότητα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη ως αντάλλαγμα για τη συζήτηση περί επαναλειτουργίας της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης δεν είναι απλά ένα διμερές θέμα Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα ζήτημα που εμπίπτει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νωρίτερα ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της μονής της Αγίας Τριάδας, σημείωσε με νόημα ότι κερδισμένοι από την επαναλειτουργία της σχολής θα βγουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ρωμιοσύνη, η Ορθοδοξία, ο χριστιανισμός, η Τουρκία και το Ισλάμ.



Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε με πλοιάριο στη Χάλκη. Στο λιμανάκι του γραφικού Πριγκιπόννησου τον Ελληνα πρωθυπουργό περίμενε πλήθος ντόπιων, που χαιρέτησαν εγκάρδια τους υψηλούς προσκεκλημένους. Ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, παρά τη βροχή, θαύμασαν στον δρόμο προς τον Λόφο της Ελπίδας, όπου βρίσκονται η Μονή της Αγίας Τριάδας και η Θεολογική Σχολή, τα θαυμάσια παραδοσιακά σπίτια, πολλά από τα οποία ανήκαν σε Ρωμιούς.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και τον συνόδευσε στο καθολικό, όπου τελέστηκε η δοξολογία. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως παλιός απόφοιτος της σχολής, ανέλαβε να ξεναγήσει τον Αλέξη Τσίπρα στους χώρους της και να του μιλήσει για την ιστορία, αλλά και για τις αναμνήσεις του από τα χρόνια που φοιτούσε εκεί. Πριν από τις συνομιλίες και το τετ α τετ ο Πατριάρχης και ο πρωθυπουργός φύτεψαν ένα δέντρο στον κήπο της σχολής.

«Στο τραπέζι» με το Φανάρι και η αναθεώρηση του Συντάγματος!

Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια γεφύρωσης των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ελληνική κυβέρνηση έκαναν χθες τα δύο μέρη, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα ταξιδέψει η επιτροπή του Φαναρίου για τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη, εκτός του έκδηλα συμβολικού χαρακτήρα της, είχε και ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση 20 λεπτών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, με αφορμή την αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος.

Ταυτόχρονα έγινε συνάντηση εργασίας της αρμόδιας επιτροπής του Φαναρίου με τον Κώστα Γαβρόγλου. Οι μητροπολίτες Γέρων Πριγκιποννήσων Δημήτριος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ο αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου αρχιμ. Ιωακείμ και ο μ. αρχιδιάκονος Θεόδωρος είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε εισαγωγικό επίπεδο από τον αρμόδιο υπουργό για το περιεχόμενο της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις αρχές επί των οποίων εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την Εκκλησία της Ελλάδος, με βάση το προσύμφωνο Τσίπρα - Ιερωνύμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Το Φανάρι έχει διατυπώσει εγγράφως την αντίθεσή του στην πρόταση αναθεώρησης των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος, αλλά και στον τρόπο που επιχειρείται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ελλαδική Εκκλησία, καθώς έχει παρακαμφθεί επιδεικτικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρότι επιχειρείται να μπουν ως «πακέτο» στη συμφωνία και οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, πολύ περισσότερο όμως οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Εκκλησία της Κρήτης, που υπάγονται στο Φανάρι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, που συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, και μάλιστα με διευρυμένη σύνθεση εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου θα υπάρξει εκπροσώπηση και από τις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και από την Εκκλησία της Κρήτης.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα