Ιστορική επίσκεψη στην Αγια-Σοφιά!

Ιστορική επίσκεψη στην Αγια-Σοφιά!07.02.2019Πρόσωπα

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, είχε για ξεναγό το δεξί χέρι του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν

Με ξενάγηση στο εμβληματικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, στον Ναό της Του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, άρχισε το πρόγραμμά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Συνοδευόμενος

από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος ελληνικής κυβέρνησης που επισκέφτηκε την Αγία Σοφία. Το πρωθυπουργικό ζεύγος ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία έχοντας δίπλα του τον στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν και εκπρόσωπο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έγινε... σκιά τους στον ιερό χώρο.

Παρόντες στην ιστορική επίσκεψη ήταν και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. «Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας» έγραψε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter εμφανώς εντυπωσιασμένος, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε στα τηλεοπτικά πλάνα, που έδειχναν τον πρωθυπουργό να κοιτά με πραγματικό δέος τον περικαλλή τρούλο της Αγίας Σοφίας και όσες αγιογραφίες και ψηφιδωτά διασώζονται ακόμη.

Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο άλλο σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη βασιλίδα των πόλεων, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που παραμένει ερμητικά κλειστή κατά παράβαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί θρησκευτικής ελευθερίας. Αναφερόμενος τόσο στη Σχολή της Χάλκης όσο και στην Αγία Σοφία ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως πρόκειται για «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας» που «ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα», δίνοντας την οικουμενική τους διάσταση στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός και η σύντροφός του ξεναγήθηκαν στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο, συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και νυν προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Γιλντιρίμ Μπιναλί, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στα δεινά και στους διωγμούς που υπέστη ο Ελληνισμός της Πόλης. «Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού και μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες, πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε, αλλά δεν έχασε τις ρίζες της» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα