Ο Σαμιώτης που έφερε τις ορχιδέες στην Ελλάδα

Ο Σαμιώτης που έφερε τις ορχιδέες στην Ελλάδα20.08.2018Πρόσωπα

Με απόφαση του Κων. Μητσοτάκη (τότε υπουργού Συντονισμού) άρχισε την καλλιέργεια

Από την ακριτική Σάμο κατάγεται ο πρώτος καλλιεργητής ορχιδέας στην Ελλάδα! Ο λόγος για τον 70χρονο σήμερα Γιακουμή Αμυρσώνη, ο οποίος σε ηλικία 29 ετών καλλιέργησε για πρώτη φορά στο νησί του το όμορφο αυτό φυτό, κάτι που συνεχίζει να κάνει τα τελευταία 40 χρόνια.

Οπως αναφέρει η κόρη του Βάσω, η οποία συνεχίζει τη δουλειά, ο πατέρας της πριν από τέσσερις δεκαετίες

είχε επισκεφτεί τον υπεύθυνο ανθοκομίας του υπουργείου Γεωργίας ζητώντας να πάρει επιδότηση. «Κύριέ μου, δεν καλλιεργούνται ορχιδέες στην Ελλάδα. Επιλέξτε τις ντομάτες, τα αγγούρια ή κάποια άλλη συμβατή με τη χώρα μας καλλιέργεια» του είχε πει ο κρατικός αξιωματούχος. Ο νεαρός γεωπόνος ζήτησε να δει τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Μπούτο, ενώπιον του οποίου έσκισε το πτυχίο που είχε αποκτήσει με τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Πίζας, στην Ιταλία.

Μπορεί η αρχή να ήταν περιπετειώδης, αλλά τελικά ο Γιακουμής Αμυρσώνης κατάφερε να φέρει τις ορχιδέες στο νησί του με απόφαση του υπουργού Συντονισμού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος του είχε πει: «Δεν ξέρω αν μπορούν να καλλιεργηθούν ορχιδέες στην Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι εσύ έχεις μεγάλη όρεξη για δουλειά».

Ο 70χρονος Γιακουμής Αμυρσώνης, σύμφωνα με τη Βάσω Αμυρσώνη, «δουλεύει ακόμη με την πυγμή και την αντοχή ενός 30χρονου», γιατί, όπως λέει, έχει ως όραμα κάθε σπίτι στην Ελλάδα να μεγαλώνει μια ορχιδέα. Μάλιστα, η παραγωγή της οικογένειας πολλές φορές δεν φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι ο Γιακουμής Αμυρσώνης συμμετέχει κάθε χρόνο από το 1981 σε διεθνείς ανθοεκθέσεις, έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ το 1980 έλαβε ειδική διάκριση από το υπουργείο Γεωργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα