Απεβίωσε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

Απεβίωσε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν20.08.2018Πρόσωπα

Ηταν νομπελίστας και αμφιλεγόμενος!

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Βέρνης όπου νοσηλευόταν, σε ηλικία 80 ετών, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και βραβευμένος με Νόμπελ Κόφι Ανάν. Ο έβδομος κατά σειράν (1997-2006) και ο πρώτος μη λευκός που έλαβε ποτέ τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ προσπάθησε επί

των ημερών του να φέρει τον Οργανισμό πιο κοντά στους πολίτες.

Τελευταία δράση του ήταν η προσπάθεια ειρηνευτικής λύσης στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του πέτυχε να απομακρύνει τα ινδονησιακά στρατεύματα κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ και τον ισραηλινό στρατό από τον Νότιο Λίβανο, ωστόσο η καριέρα του σημαδεύτηκε και από αρκετές αποτυχίες.

Το Κυπριακό

Το προδοτικό Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η ασυντόνιστη συμμετοχή του ΟΗΕ για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η αδυναμία επιβολής μιας δίκαιης λύσης στο καθεστώς παράνομης κατοχής της Παλαιστίνης ήταν οι πιο σημαντικές από αυτές. Κατά πολλούς, ο Κόφι Ανάν δεν μπόρεσε να δείξει την απαραίτητη πυγμή και ανεξαρτησία αποφάσεων απέναντι στους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του ΟΗΕ παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα