Ο προκλητικός Τσίπρας υποδύθηκε τον... μεσσία της Ελλάδας

Ο προκλητικός Τσίπρας υποδύθηκε τον... μεσσία της Ελλάδας 12.09.2018Πρόσωπα

Ο πρωθυπουργός εξήγαγε το κλίμα πόλωσης και στην Ευρωβουλή! Τι είπε για την κρίση, την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και το Σκοπιανό

Μια μαγική εικόνα για τη χώρα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της ειδικής συζήτησης για την κατάσταση στην Ευρώπη.

Σαν να πηγαίνουν όλα καλά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εαυτόν ως τον... σωτήρα της χώρας, ενώ δεν δίστασε να μεταφέρει και τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων στο εξωτερικό. «Λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρω» ανέφερε προκλητικά ενώπιον των ευρωβουλευτών και δήλωσε «ευτυχής» που η κυβέρνησή του «πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας -όσο μπορούσαμε- τους πολίτες».

Το 2015, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «υπήρχε ανθρωπιστική κρίση, ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε, άνθρωποι ανασφάλιστοι, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει»!

Τα έβαλε μάλιστα με όσους «το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω» ανέφερε σαν να ζει σε άλλο κόσμο.

Παράλληλα υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι έπειτα από 26 χρόνια επιλύθηκε ένα πρόβλημα χωρίς την επιβολή της βίας, διερωτώμενος: «Πώς αποκαλούσαν οι συνάδελφοί σας στο Ευρωκοινοβούλιο και στο ΕΛΚ τον προκάτοχο του Ζόραν Ζάεφ, τον κ. Γκρούεφσκι; Σκοπιανό; Εκατόν σαράντα χώρες, με πρώτες τις μεγαλύτερες ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως Μακεδονία. Και οι ίδιοι αυτοαποκαλούντο Μακεδόνες. Δεν σας είδα να ενοχλείστε μ’ αυτό» είπε, απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Για την προσεχή περίοδο προσδιόρισε ως στόχο «να συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, την πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην άνοδο της Ακροδεξιάς και στο αντίδοτό της «κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, ευημερία». Οπως είπε, «αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη επωάζεται το αβγό του φιδιού, όπως στη δεκαετία του 1930» και προειδοποίησε εκ νέου για τον «μεγάλο, υπαρκτό κίνδυνο που την απειλεί». Απευθυνόμενος μάλιστα στην πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε πως «πολλοί από εσάς δεν το αντιλαμβάνονται. Τρέφετε ακροδεξιές δυνάμεις που διεκδικούν να γίνουν πλειοψηφία στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της ομιλίας του, είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Οι στόχοι θα σώσουν τις συντάξεις»

Σε συνέντευξή του στο Euronews, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης. «Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό» ανέφερε.

Ν.Δ.: Εξέθεσε τον εαυτό του αλλά και τη χώρα

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ν.Δ. μετά τις βολές του Αλέξη Τσίπρα από το Ευρωκοινοβούλιο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας» αναφέρει το Μοσχάτο.
Η Μαρία Σπυράκη, η οποία εντός του Ευρωκοινοβουλίου είχε πάρει τον λόγο για να απαντήσει στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη για «νεποτισμό» και το Ασφαλιστικό του Πινοσέτ, ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας έχασε μια σπουδαία ευκαιρία να εμφανιστεί ως πρωθυπουργός της Ελλάδος ενώνοντας και όχι διχάζοντας, αναφερόμενος στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι Ελληνες τόσα χρόνια με τις θυσίες που έκαναν και κάνοντας μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στο τρίτο πρόγραμμα».

Από τη Ν.Δ. ζητούν επίσης απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα στα ερωτήματα των ξένων ευρωβουλευτών, όπως τα εξής: «Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ; Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές; Πού πήγαν τα χρήματα των Eυρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα; Τι έχει να πει για τα 100 δισ. ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρουσίασε success story της κυβέρνησής του, υπονομεύοντας τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας. «Μνημείο αθώωσης της Ε.Ε.» χαρακτήρισε την ομιλία Τσίπρα το ΚΚΕ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως «στυλοβάτη αυτού του σάπιου και αντιδραστικού οικοδομήματος».

Μετωπική με τον Πονς (του ΕΛΚ) για τον νεποτισμό

Εντονη αντιπαράθεση είχε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας με τον Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, ο οποίος τοποθετήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής έστρεψε τα βέλη του κατά του Ελληνα πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πονς. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο λαϊκισμός μπορεί να επιστρέψει στις επόμενες εκλογές. «Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος» σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ αναφέρθηκε, επίσης, στην ανοιχτή πληγή των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον νεποτισμό και στο πελατειακό κράτος στην Ελλάδα.

Η απάντηση

Απαντώντας σε έντονο τόνο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Σας λέω πως, εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό, σας ενημερώνω πως αρχηγοί στη Δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εξέφρασε την ελπίδα «τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας, ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα».

Για το πρώτο εξάμηνο της θητείας του, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ., θα είχε αντιστοίχως αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κόντρα του πρωθυπουργού με τον Ισπανό ευρωβουλευτή οι περισσότεροι ευρωβουλευτές αποχώρησαν και η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε μισοάδεια αίθουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα