Το «πρώτο» κουδούνι στις 9 ( ; ) από τη νέα σχολική χρονιά

Το «πρώτο» κουδούνι στις 9 ( ; ) από τη νέα σχολική χρονιά12.09.2018Παιδεία

Η εξαγγελία Γαβρόγλου για αλλαγή στο ωράριο που έφερε χαμόγελα στους μαθητές και σκεπτικισμό στους γονείς

Ρεπορτάζ
Αντ .Τριανταφύλλου

Aλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Την πρόθεσή του τα μαθήματα να ξεκινούν μία ώρα αργότερα είχε προαναγγείλει από τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, το περιεχόμενο των δηλώσεών

του προκάλεσε αίσθηση και τροφοδοτεί έναν πολύπλευρο διάλογο, σχετικά με τα παιδαγωγικά οφέλη του μέτρου για τους μαθητές, αλλά και τις σημαντικές τροποποιήσεις που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου εκπαιδευτικού ωραρίου στον οικογενειακό προγραμματισμό και το ωράριο εργασίας χιλιάδων γονιών, που εν πολλοίς βασίζεται στη λειτουργία και των σχολείων.

Ειδικότερα, ο Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγίων Αναργύρων, μετά τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ανακοίνωσε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20 τα μαθήματα θα ξεκινούν μία ώρα αργότερα, στις 9 το πρωί.

Χειροκροτήματα
«Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» είπε χαριτολογώντας ο υπουργός Παιδείας, αποσπώντας χειροκροτήματα από τους μαθητές. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθούν δύο επιτροπές, μία επιστημονική και μία τεχνική, για να τεκμηριώσουν το θέμα της έναρξης των μαθημάτων μία ώρα αργότερα. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας επιστρατεύουν επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα των οποίων συγκλίνουν στις ευεργετικές παιδαγωγικές επιδράσεις της έναρξης των μαθημάτων μία ώρα αργότερα από το συνηθισμένο.

Αναφορικά με το ωράριο, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι γυμνάσια και λύκεια θα ξεκινούν στις 9 το πρωί, όπως και το δημοτικό, με μόνη διαφορά ότι στα δημοτικά τα παιδιά, για διευκόλυνση των γονιών, θα πηγαίνουν στο σχολείο από τις 8 και έως την έναρξη του εκπαιδευτικού ωραρίου θα απασχολούνται δημιουργικά. Η αλλαγή στο σχολικό ωράριο δεν είναι μια απλή διαδικασία. Υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να μελετηθούν αναφορικά με τα παιδαγωγικά οφέλη για τους μαθητές, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, αλλά και με τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Ο Νίκος Παπαχρήστος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μιλώντας στη «δημοκρατία» εμφανίστηκε επιφυλακτικός να σχολιάσει τις εξαγγελίες Γαβρόγλου, κυρίως το πώς θα απασχολούνται οι μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του γυμνασίου που είναι ακόμη μικρά παιδιά. Το σχολικό πρόγραμμα δομείται με βάση το ωράριο του Δημοσίου (8 π.μ. - 4 μ.μ.). Η έναρξη των μαθημάτων μια ώρα αργότερα, όπως είναι εύλογο, ανατρέπει τον προγραμματισμό, αλλά ικανοποιεί την πλειονότητα των εργαζομένων (του ιδιωτικού τομέα). Βέβαια, η ανησυχία πολλών γονιών εκφράζεται, σε αρκετές περιπτώσεις, από ωφελιμιστική οπτική και προβληματίζει. Πολλοί δεν σκέπτονται το σημαίνον, δηλαδή αν η αλλαγή ωραρίου ευεργετήσει παιδαγωγικά τους μαθητές, αλλά το σημαινόμενο, δηλαδή την προσωπική ανησυχία τους για το πώς θα αλλάξει το δικό τους ωράριο. Βλέπουν, δηλαδή, το σχολείο όχι ως μονάδα Παιδείας, αλλά ως χώρο φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών τους, απαξιώνοντας πλήρως τον ρόλο και τον χαρακτήρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα