Ο Κυριάκος καταργεί τη θεία λειτουργία!

Ο Κυριάκος καταργεί τη θεία λειτουργία!17.03.2020Άρθρα

Η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει λίγο νωρίτερα οι ναοί να μένουν ανοιχτοί μόνο για μία ώρα την Κυριακή

Η κυβέρνηση με μια απόφαση-σοκ καταργεί την τέλεση της θείας λειτουργίας, παρά τις γενναίες αποφάσεις περιορισμού που αποφάσισε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πιθανόν θα προκαλέσει αντιδράσεις στους πιστούς, αλλά και στην Εκκλησία. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ για λιτή τέλεση της θείας λειτουργίας μόνο τις Κυριακές, για μία ώρα, με παράλληλη σύσταση στους πιστούς να προσευχηθούν

από το σπίτι, ο πρωθυπουργός παρενέβη με την ακόλουθη δήλωση μέσω twitter: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ύστερα από έκτακτη διευρυμένη, κοινή σύσκεψη που είχε με τους μητροπολίτες της Αττικής και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση υπήρξε στην αίθουσα συνεδριάσεων, με τους μητροπολίτες να καταθέτουν τις εισηγήσεις τους επί του θέματος. Από τις δηλώσεις των ιεραρχών κατά την έξοδό τους ήταν εμφανές ότι επικράτησε ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αρχιερείς, όπως για παράδειγμα ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, να επιμένουν να κλείσουν πρώτα τα κέντρα λατρείας όλων των δογμάτων που λειτουργούν στη χώρα και μετά οι ορθόδοξοι ναοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επικαλέστηκαν τους μητροπολίτες της Θράκης και τη θέση τους απέναντι στους πιστούς την ώρα που τα τζαμιά παραμένουν ανοιχτά, σε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή.

Η ΔΙΣ στην πεντάωρη σύσκεψή της αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών οι ιεροί ναοί όλης της χώρας μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου, ενώ σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα συνεδριάσουν ξανά. Οι λειτουργίες θα τελούνται μόνο για μία ώρα, 7 με 8 το πρωί κάθε Κυριακή, ενώ καλεί τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν σπίτι τους. Στις ιερές μονές, ωστόσο, θα τελούνται όλες οι προβλεπόμενες ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δηλαδή την παρουσία πιστών. Το ίδιο πλαίσιο αφορά και τις κηδείες και τα μνημόσυνα, όπου θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του ναού μόνο οι οικείοι του θανόντος. Επίσης αναβάλλονται προσωρινά γάμοι και βαπτίσεις.

Συνιστά, επίσης, εμπιστοσύνη στις υγειονομικές Αρχές και την κυβέρνηση και εκτιμά τη διακριτικότητα της Πολιτείας προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών, ενώ προτρέπει όλους να προσεύχονται σπίτι τους κάθε βράδυ από τις 22.00 έως τις 22.15. Παράλληλα, «οι Ιερές Ακολουθίες, της περιόδου αυτής, στους Ιερούς Ναούς των Ενοριών σε ολόκληρη την Κρήτη θα τελούνται στην παρούσα φάση, χωρίς τη συμμετοχή εκκλησιαζομένων», σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Φυσικά, ακόμα και αυτό μετά την απαγόρευση της κυβέρνησης είναι πλέον στον αέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα