Ο Φίλης τινάζει στον αέρα το... σόου της γραβάτας για το χρέος

Ο Φίλης τινάζει στον αέρα το... σόου της γραβάτας για το χρέος29.06.2018Παρασκήνιο

Σκληρή κριτική για τη συμφωνία στο Eurogroup

Παραμύθια συριζαίων, από τη μια, και «κεραυνοί» του Νίκου Φίλη, από την άλλη, καταγράφηκαν χθες για τις ήδη νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, καθώς ο Τάσος Πετρόπουλος εμφανίστηκε να «μασάει» τα λόγια του και ο... ανυπότακτος βουλευτής να ζητεί μετ’ επιτάσεως την αποτροπή τους.

Στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή ο «επαναστάτης» Νίκος Φίλης χτύπησε

ξανά, ζητώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην περικοπούν συντάξεις αλλά και να μη μειωθεί το αφορολόγητο. Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολιτική και ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης την αποφυγή των περικοπών. Τόνισε ακόμη πως το Ασφαλιστικό πρέπει να στηριχτεί με δημόσιους πόρους και όχι μόνο στις εισφορές, «εκτός αν θέλουμε να δίνουμε φιλοδωρήματα για συντάξεις», όπως είπε επί λέξει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν μοιράζει παρά «πουρμπουάρ». Εκπληξη αποτέλεσε η απογοήτευση που εξέφρασε για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, για την οποία το σύνολο των συντρόφων του πανηγύρισε. Λύνοντας επί της ουσίας τη γραβάτα του Τσίπρα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή δεν υλοποίησε όσα οι δανειστές είχαν υποσχεθεί για το ελληνικό χρέος.

Των γνωστών και μη εξαιρετέων «Φίλιων» πυρών ακολούθησε η... κατατοπιστικότατη τοποθέτηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, που, μετά και τις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να απαντήσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις, δίνοντας ελπίδες πως το κόστος από το «ψαλίδισμά» τους θα αντισταθμιστεί με άλλα μέτρα. Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα, λέγοντας πως «θα δούμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα με μείωση συντάξεων και θα παρέμβουμε, διορθώνοντας στον βαθμό που μπορούμε εκείνα τα επίπεδα συντάξεων που πρέπει να διορθώσουμε».

Για τις δε συντάξεις χηρείας είπε ότι «ισορροπήσαμε σε έναν συμβιβασμό με τους θεσμούς», παραδεχόμενος ότι «δεν είναι αυτό που θέλουμε και δεν είναι αυτό που θα μείνει», καθώς, όπως είπε, πάλι γενικώς και αορίστως, «θα κάνουμε παρεμβάσεις», δίνοντας εκ νέου φρούδες ελπίδες και προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τη μείωση χιλιάδων συντάξεων που έρχονται από μέρα σε μέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα