Πνίγουν την πρώτη επένδυση στον ιατρικό τουρισμό

Πνίγουν την πρώτη επένδυση στον ιατρικό τουρισμό29.06.2018Ρεπορτάζ

Η γραφειοκρατία «μπλοκάρει» οκτώ χρόνια την εξόφληση 159.000 € στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης στη Σαντορίνη

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Μια απίστευτη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας μετατρέπει τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα στο πιο σύντομο... ανέκδοτο, ενώ παράλληλα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για οποιονδήποτε επιχειρηματία κάνει τη ριψοκίνδυνη σκέψη να επενδύσει στη χώρα μας, και μάλιστα σε ένα από τα πιο ισχυρά brand names

παγκοσμίως, τη Σαντορίνη!

Η μοναδική Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) που λειτουργεί στη Σαντορίνη κινδυνεύει με «λουκέτο», διότι το τοπικό παράρτημα του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ αρνείται να δώσει τα πρωτότυπα τιμολόγια της ΜΧΑ, προκειμένου η εταιρία να τα καταθέσει στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να πληρωθεί για τις υγειονομικές υπηρεσίες (αιμοκάθαρση) που προσέφερε στους ασθενείς ασφαλισμένους του οργανισμού το 2010, ύψους 159.000 ευρώ. Η υπερσύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης της Σαντορίνης (μια επένδυση ύψους 1.000.000 ευρώ) εξυπηρετεί τους 17 ασθενείς-μόνιμους κατοίκους, αλλά και πολλούς τουρίστες με νεφρική ανεπάρκεια. Εάν βάλει «λουκέτο», τότε οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πηγαίνουν στον Πειραιά τρεις φορές την εβδομάδα για αιμοκάθαρση, κοστίζοντας στον ΕΟΠΥΥ 1.000 ευρώ ο ένας κάθε μήνα, όπως μας είπε ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Σαντορίνης δεν λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στα εγκαίνια του δημόσιου θεραπευτηρίου το 2016, αφού ενημερώθηκε για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ύψους 159.037 ευρώ, προς τη ΜΧΑ, έδωσε εντολή στον ασφαλιστικό οργανισμό να βρει λύση. Η ιστορία γραφειοκρατικής σχιζοφρένειας, που δυναμιτίζει όλες τις σοβαρές προσπάθειες για τον ιατρικό τουρισμό, ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. Τότε, η Ιουλία Παπαντωνίου, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο δυνατό όνομα της Σαντορίνης, εγκαταλείπει την Αθήνα και μετακομίζει στο νησί με την οικογένειά της, όπου και ξεκινά τη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με την επωνυμία «Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο Σαντορίνης».

«Δυστυχώς, η νομαρχία, στην οποία είχαμε καταθέσει την αίτησή μας για την άδεια λειτουργίας, αντί να βγάλει την άδεια στην επωνυμία της εταιρίας, την έβγαλε στο όνομα του πάτερα μου, που ήταν γιατρός νεφρολόγος. Ενα λάθος, που εκ των υστέρων αναγνώρισε, όμως η ζημιά είχε γίνει» είπε στη «δημοκρατία» η κυρία Παπαντωνίου, οικονομολόγος (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Διοίκηση Υγείας, στα Οικονομικά και στην Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου και το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ: «Η λειτουργία της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2010 καταθέσαμε τον φάκελο πρωτότυπων δικαιολογητικών και τιμολογίων στο τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ. Ωστόσο, το πρώην ΙΚΑ Θήρας δεν μας πλήρωσε, με το αιτιολογικό ότι δεν ήμασταν συμβεβλημένοι με τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς η άδεια δεν ήταν στο όνομα της εταιρίας».

Πρόθυμος ο ΕΟΠΥΥ

Ακολούθησαν διαδικαστικοί αγώνες, όπου η ιδιοκτήτρια δικαιώθηκε, και μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει εντολή από το 2015 να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 159.037 ευρώ του 2010.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ (απόφαση 889/2015) ενέκρινε την πληρωμή της εταιρίας για «να αποκατασταθεί η, χωρίς υπαιτιότητα της ανωτέρω εταιρίας, αδυναμία εξόφλησής της για πραγματικές υπηρεσίες που ήδη έχει παράσχει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ». Μέχρι και στην Εισαγγελία Νάξου έχουν απευθυνθεί για να πάρουν τα πρωτότυπα τιμολόγιά τους και να τα στείλουν στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ, αλλά έχουν εγκρίνει μόνο επικυρωμένα αντίγραφα των τιμολογίων, τα οποία δεν δέχεται ο ΕΟΠΥΥ, όπως μας λέει η κυρία Παπαντωνίου: «Εχω κάνει μια σοβαρή επένδυση στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, αλλά, δυστυχώς, η γραφειοκρατία μού βάζει “λουκέτο”...»

Keywords
Τυχαία Θέματα