Πώς τα τουρκικά συμφέροντα στην Ιταλία επηρεάζουν την Κύπρο

Μεγάλης σημασίας είναι και για την Κύπρο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία και ο σχηματισμός κυβέρνησης, κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στις επιπλοκές που προκαλεί η Τουρκία με παρεμπόδιση των γεωτρήσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του SIGMA, ο διεθνολόγος και Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΠΑΚ Πάμπος Χρυσοστόμου επισήμανε

ότι πέρα από το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ρόλο και λόγο στα όργανα αυτής, υπάρχουν εμπλεκόμενα συμφέροντα που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Το ειδικό ενδιαφέρον της Ιταλίας για την Κύπρο έχει να κάνει με το ζήτημα της κρατικής εταιρίας υδρογονανθράκων και την δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς όλες οι αποφάσεις επηρεάζονται και από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d' Italia με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο και συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, τηρεί ιδιαίτερα φιλοτουρκική στάση με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για χρηματοδότησή του από το τουρκικό λόμπι.

«Ήταν το κόμμα που είχε ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της Τουρκίας. Από προέρχονταν και οι δηλώσεις που έχουμε ακούσει όσο εξελισσόταν η κρίση, ότι το θέμα της παρενόχλησης του γεωτρύπανου θα πρέπει να επιλυθεί με συζήτηση και διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας για μια “κοινά αποδεκτή λύση”», είπε.

Σύμφωνα με τον κο Χρυσοστόμου, η εν λόγω δήλωση είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς αναγάγει την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ από τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, σε ιταλοτουρκική διαφορά, με την Κυπριακή Δημοκρατία να τίθεται εκτός συζήτησης.

Στην παρατήρηση ότι Ιταλία τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, όπως η κατασκευή πυραύλων και οι εξαγωγές προϊόντων, ο διεθνολόγος συμφώνησε, λέγοντας ότι το εμπορικό διακύβευμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεράστιο, με την συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα να είναι επίσης μεγάλο.

«Υπάρχει ακόμα ένα θέμα. Με κυβέρνηση είτε αντισυστημική, είτε ακροδεξιά έρχεται στην επιφάνεια και το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς η Ιταλία μαζί με την Ελλάδα έχουν επιβαρυνθεί με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών», με την Τουρκία να έχει ρόλο-κλειδί λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «τα συμφέροντά συγκλίνουν με την Τουρκία στην υπόθεση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα