Γρίφος με τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

Γρίφος με τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων07.03.2018Οικονομία

Τη δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή προστίμου εξετάζει τώρα το υπ. Οικονομικών

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Συνεχίζονται το μπέρδεμα και ο πονοκέφαλος για τους συνταξιούχους που, εν όψει της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να δηλώσουν -με κάποιον τρόπο- τα αναδρομικά που πήραν (όσοι τα πήραν) τον περασμένο Δεκέμβριο. Οταν, δηλαδή, πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων τα αναδρομικά από τις εισφορές υπέρ

Υγείας, που είχαν παρακρατηθεί παράνομα από το 2012 έως το 2016.

Κανονικά, αυτά τα ποσά (τα οποία ξεπερνούν τα 300.000.000 ευρώ) πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών. Πέρα από την ταλαιπωρία, υπάρχει και το θέμα της επιβολής προστίμου, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη μη επιβολής προστίμου ακόμη κι αν η τροποποιητική δήλωση δεν γίνεται με υπαιτιότητα του φορολογουμένου.

Το θέμα αναδεικνύει ο διαδικτυακός κόμβoς Taxheaven, με την επιστημονική ομάδα του να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι συνταξιούχοι με πρόστιμα, τα οποία κανονικά φτάνουν στα 100 ευρώ ανά έτος.

Επιστροφές

Οπως τονίζουν οι λογιστές του κόμβου, «προβλέπεται ότι ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 01/01/2012 έως 30/06/2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, η δε επιστροφή τους θα γινόταν με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Προκύπτει, όμως, τώρα ότι οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν τα χρηματικά ποσά που τους αναλογούν πρέπει να τα δηλώσουν ως εισόδημα στα οικονομικά/φορολογικά έτη που ανάγονται, δηλαδή στα έτη που αφορούν.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα οικονομικά/φορολογικά έτη στα οποία ανάγονται τα ποσά που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους. Συνεπώς, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε δικαιούχος συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα τον επιβαρύνει για κάθε οικονομικό/φορολογικό έτος με πρόστιμο 100 ευρώ -που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα-, αφού στον νόμο δεν προβλέπεται εξαίρεση ή απαλλαγή γι' αυτές τις περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα υποβολής των εκπρόθεσμων αυτών τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι εν λόγω φορολογούμενοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα