Μυστικό τετ α τετ Πομπέο - Κιμ

Μυστικό τετ α τετ Πομπέο - Κιμ19.04.2018Ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε το ραντεβού μέσω twitter! Ετοιμάζεται το έδαφος για τη συνάντηση κορυφής

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο, που σε λίγο καιρό θα αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, συναντήθηκε με άκρα μυστικότητα στις αρχές του μήνα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα!

Το ταξίδι του Πομπέο και τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη επιβεβαίωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter.

Στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση διεξήχθη πολύ ομαλά και δημιουργήθηκε καλή σχέση. Τώρα επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες της συνόδου. Η αποπυρηνικοποίηση θα είναι σπουδαία για τον κόσμο και για τη Βόρεια Κορέα!».

Σύμφωνα με πηγές της «Washington Post» που έκανε την αποκάλυψη, το ταξίδι του Πομπέο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών και αποτέλεσε μέρος της προσπάθειας να τεθούν οι βάσεις για την ενδεχόμενη συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, που εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Ερωτηθείσα για τις συνομιλίες που είχε ο Πομπέο, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Χάκαμπι Σάντερς δεν έδωσε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια του διευθυντή της CIA».

Ο Μάικ Πομπέο με την ξαφνική επίσκεψή του στην Πιονγιάνγκ έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα από το 2000, όταν η τότε υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ είχε συναντηθεί με τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2014, ο τότε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ είχε επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δύο Αμερικανών κρατουμένων και είχε συναντηθεί με χαμηλόβαθμους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

Τα λένε στην Ουάσινγκον Τραμπ-Μέρκελ

Μετά τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 27 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα