«Μήνυμα» Κοτζιά στα Βαλκάνια πριν από τη μάχη στα Σκόπια

«Μήνυμα» Κοτζιά στα Βαλκάνια πριν από τη μάχη στα Σκόπια11.04.2018Πρόσωπα

Με κυρίως «μενού» το Σκοπιανό και με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και τη βούληση της Αγκυρας για τη δημιουργία ενός ευρέως τόξου επιρροής στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί από χθες επισκέψεις σε Τίρανα, Πρίστινα και Βελιγράδι.

Πριν από τη νέα συνάντησή του αύριο στην Οχρίδα με τον Σκοπιανό

ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να μεταφέρει έκκληση συνεργασίας των κρατών των δυτικών Βαλκανίων με την Ε.Ε., αλλά και μεταξύ τους, αποσκοπώντας στην αποστολή δύο μηνυμάτων: Αφενός ότι ο δρόμος του συνόλου των δυτικών Βαλκανίων προς την Ε.Ε., τον οποίον επιθυμούν και προωθούν οι Βρυξέλλες, περνάει μέσα από την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και αφετέρου ότι αυτός ακριβώς ο δρόμος είναι που μπορεί να φράξει τα σχέδια της Aγκυρας για επέκταση και σταθεροποίηση του «τουρκικού τόξου» στη Βαλκανική. Ο κ. Κοτζιάς μετέβη χθες στην Αλβανία, με επόμενο σταθμό το Κόσοβο, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει την ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνηθεί επί Γιώργου Παπανδρέου το 2011 και επί Σαμαρά - Βενιζέλου το 2014.

Η Αθήνα, πάντως, φέρεται δυσαρεστημένη με συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου, όπως η σύλληψη του Σέρβου διαπραγματευτή και η «διευκόλυνση» των Τούρκων να απαγάγουν από το Κόσοβο τους έξι Τούρκους που η Aγκυρα θεωρεί «γκιουλενιστές». Στο μεταξύ, νέα επιστολή -τρίτη κατά σειρά- στους Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ απέστειλε τη Μεγάλη Παρασκευή ο Μάθιου Νίμιτς, στην οποία περιγράφει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο χωρών, όπως ο ίδιος τα κατέγραψε στην τριμερή στη Βιένη.

Τα Σκόπια, πάντως, περνούν νέα περίοδο εσωστρέφειας, καθώς σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή του κρατιδίου η πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μίτσκοσκι κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα