«Εσβησαν» το γονίδιο του Αλτσχάιμερ

«Εσβησαν» το γονίδιο του Αλτσχάιμερ11.04.2018Νέα

Επιστήμονες άνοιξαν δρόμο για θεραπεία της νόσου

Τον δρόμο για την εύρεση θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ οι οποίοι, για πρώτη φορά, κατάφεραν να απενεργοποιήσουν σε ανθρώπινα κύτταρα το γονίδιο που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα, οδηγώντας στη νόσο.

Οπως αποκαλύπτει σε έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» η ερευνητική ομάδα του Yadong Huang, του οργανισμού Gladstones Institutes από το Σαν Φρανσίσκο, πρόκειται για το

γονίδιο με την ονομασία apoE4. Οσοι άνθρωποι φέρουν ένα ζευγάρι από το συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο, από όσους δεν το φέρουν, να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ στη ζωή τους.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα στα άτομα που φέρουν στα κύτταρά τους δύο ζευγάρια apoE4, καθώς κινδυνεύουν 12 φορές περισσότερο να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παγκοσμίως ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει το γονίδιο apoE4.
Στην προσπάθειά τους να απενεργοποιήσουν το γονίδιο οι ερευνητές μελέτησαν στο εργαστήριο νευρικά κύτταρα τα οποία δώρισαν ασθενείς με Αλτσχάιμερ οι οποίοι έφεραν δύο ζευγάρια του γονιδίου apoE4.

Ακολούθως σύγκριναν αυτά τα κύτταρα με τα κύτταρα ανθρώπων που δεν είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο. Ανακάλυψαν ότι η παρουσία του apoE4 προκαλεί ζημιά στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα. Για να το απενεργοποιήσουν χρησιμοποίησαν μια ουσία η οποία επιδρά πάνω στην πρωτεΐνη, η οποία με τη σειρά της ελέγχει τη λειτουργία του γονιδίου. Εχοντας απενεργοποιήσει το apoE4, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν προκαλούνταν ζημιά στα νευρικά κύτταρα, συνεπώς περιοριζόταν αισθητά ο κίνδυνος να αναπτύξουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πολλές φορές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές στο εργαστήριο ή ακόμη και σε πειραματόζωα δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικές στον άνθρωπο.

Ελπίζουν, όμως, ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ουσία που χρησιμοποίησαν δεν λειτουργεί στους ανθρώπους, θα καταφέρουν να δημιουργήσουν άλλη ουσία που θα είναι πιο αποτελεσματική. Το σημαντικό είναι, όπως τονίζουν, ότι με την έρευνά τους ανακάλυψαν τον μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θεραπείας για τη νόσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα