Μήνυμα από Κουμουνδούρου για το τέλος της συγκυβέρνησης

Μήνυμα από Κουμουνδούρου για το τέλος της συγκυβέρνησης08.01.2019Παρασκήνιο

■ Σενάριο για προκήρυξη εκλογών στις 17 Μαρτίου
■ Πινγκ πονγκ Ν.Δ. - Μαξίμου με φόντο τη δεδηλωμένη

Σαφές μήνυμα στον Πάνο Καμμένο ότι η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. έχει φτάσει στο τέλος της έστειλε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, υπό τον Αλέξη Τσίπρα,

με φόντο την ανάσυρση στο προσκήνιο νέων σεναρίων για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Ενα εξ αυτών θέλει τον κ. Τσίπρα να προκηρύσσει εκλογές για τις 17 Μαρτίου, υπό το βάρος της ισχυρής πολιτικής αστάθειας που αναμένεται να προκαλέσει το «σπάσιμο» της κυβερνητικής συνεργασίας με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.

Την ίδια ώρα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της ημερομηνίας κατά την οποία θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, από τη στιγμή που θα περάσει από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να τη φέρει προς κύρωση ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα εισαχθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου κι ενώ αύριο αρχίζει η αντίστοιχη διαδικασία στα Σκόπια, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις 12 ή στις 15 του μηνός. Ετσι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το εγχώριο πολιτικό σύστημα, που θα κληθεί να πάρει θέση υπέρ ή κατά της συμφωνίας.

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. κυριάρχησε η εκτίμηση ότι τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την κυβερνητική σταθερότητα είναι εφικτή η πλειοψηφία 151 βουλευτών, με κομματικές πηγές να τονίζουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει 151 ψήφους για όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και πως θα συνεχίσει με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο σήμερα ή αύριο, παρέπεμπαν στο πρόγραμμα του υπουργού Αμυνας, ο οποίος από χθες βρισκόταν εκτός Αθηνών.

----

Πινγκ πονγκ Ν.Δ. - Μαξίμου με φόντο τη δεδηλωμένη

Σε πινγκ πονγκ, στο οποίο ο ένας καλεί τον άλλο να πάρει την πρωτοβουλία για να διαπιστώσει αν η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη, μετατρέπεται η αντιπαράθεση Ν.Δ. και Μαξίμου, με φόντο τα σενάρια για το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Εν αναμονή της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, η Ν.Δ., κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις της, παρεμβαίνει και καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ενώ επιτίθεται στους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς εταίρους, κατηγορώντας τους ότι «βυθίζουν τη χώρα σε επικίνδυνη αστάθεια».

«Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα» τονίζει το Μοσχάτο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήκωσε το γάντι και προκάλεσε τη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής αν αμφισβητεί την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. «Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια. Η υποκρισία στο μεγαλείο της» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Αν έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας».

«Κουτσή πάπια»

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία δεν τεκμαίρεται, αλλά διαπιστώνεται, και ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η εντολή που έλαβε το 2015 ο κ. Τσίπρας για να σχηματίσει κυβέρνηση προϋπέθετε, κατά δήλωσή του, τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ.

Για κυβέρνηση «κουτσή πάπια», που δεν νομιμοποιείται πολιτικά να κυβερνά εφόσον αποχωρήσει ο κ. Καμμένος, έκανε λόγο η Μαρία Σπυράκη, ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι τυχόν αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. σημαίνει ότι «παύει να υπάρχει κυβέρνηση». «Η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη, θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα πάει έως τον Σεπτέμβρη» εκτίμησε ο Νίκος Φίλης.

----

Ποτάμι: Βιάζεται για το «ναι» ο Δανέλλης

Τη στιγμή που η κυβερνητική συνοχή κλυδωνίζεται και ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. βαδίζουν σε διαζύγιο, ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού σπεύδει να προκαταλάβει τη στάση του κόμματός του, τονίζοντας μάλιστα ότι «το “ναι” του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνδέεται με αίτημα για εκλογές».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «σταθεροί σε αυτά που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, εμείς στο Ποτάμι θα υπερψηφίσουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αυτό αφορά «τους τέσσερις», δηλαδή τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Μαυρωτά, τον Σπύρο Λυκούδη και φυσικά τον ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα