«Πράσινο» για διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών!

«Πράσινο» για διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών!08.01.2019Παιδεία

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία (με προεκλογικό άρωμα) που αλλάζει το σύστημα • Προς απεργία οι εκπαιδευτικοί για τους διορισμούς

Aναψε πράσινο φως για τον διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς από χθες βρίσκεται στη Βουλή

η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που αλλάζει το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, με έντονο όμως προεκλογικό άρωμα.

Οι προσλήψεις αφορούν ακόμη και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Η κατάθεση της τροπολογίας, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα, αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, προφανώς στο πλαίσιο των προεκλογικών παιχνιδιών που παίζει η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε πάντως ότι η ρύθμιση ήρθε έπειτα από διαβούλευση και ότι, αν υπάρξουν αλλαγές, αυτές θα είναι απόρροια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Πάντως, η Ν.Δ. μέσω του εισηγητή της Χρήστου Κέλλα εξέφρασε ενστάσεις για την «αιφνιδιαστική», όπως τη χαρακτήρισε, κατάθεση της τροπολογίας. Την ίδια ώρα, όπως υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου, στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο διορισμός σε μόνιμες θέσεις όσων εκπαιδευτικών δικαιώθηκαν δικαστικά από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτούν στα νηπιαγωγεία από τον Σεπτέμβριο του 2019 από 22, που είναι σήμερα, σε 19.

----

Προς απεργία οι εκπαιδευτικοί για τους διορισμούς

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στο νέο σύστημα διορισμών που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Χθες έκαναν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας και την Παρασκευή Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) και Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κήρυξαν 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 13.00, με πορεία προς τη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κάνουν κινήσεις ώστε να συναντηθούν προσωπικά με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Αιτία για τον νέο γύρο κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών είναι το σχέδιο για τους διορισμούς που προγραμματίζει να υλοποιήσει μέσα στην ερχόμενη τριετία το υπουργείο Παιδείας για τη γενική και την ειδική αγωγή.

Μήλον της Εριδος ανάμεσα στο υπουργείο και στις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ είναι επιμέρους πτυχές του νέο σχεδίου, κυρίως η πριμοδότηση που προσφέρουν τα αυξημένα τυπικά προσόντα, όπως μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ξένες γλώσσες.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, το υπό ψήφιση νέο σύστημα «απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο, και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας». Μάλιστα, κάνουν λόγο για «εμπόριο ελπίδας» από πλευράς υπουργείου προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και για περιφρόνηση των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα