Χρυσή Σφαίρα στην ταινία του Λάνθιμου

Χρυσή Σφαίρα στην ταινία του Λάνθιμου08.01.2019Τέχνες

Μια Χρυσή Σφαίρα για την «Ευνοούμενη», καμία για τη Lady Gaga! Καλύτερες ταινίες, «Πράσινο βιβλίο» και «Bohemian Rhapsody»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί να ήταν υποψήφια για πέντε βραβεία, ωστόσο το φημολογούμενο φαβορί των φετινών Χρυσών Σφαιρών, η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, κατάφερε να φύγει από την τελετή με μονάχα ένα βραβείο, εκείνο της Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, το οποίο

δόθηκε στην εξαιρετική Ολίβια Κόλμαν. Η ταλαντούχα Βρετανίδα ηθοποιός στον λόγο της ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Ελληνα δημιουργό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ, όπως και τις δύο συμπρωταγωνίστριές της, τη Ρέιτσελ Βάις και την Εμα Στόουν, οι οποίες, αν και υποψήφιες, τελικώς δεν βραβεύτηκαν.

Οι ελπίδες για μια μεγαλύτερη διάκριση για τον Ελληνα κινηματογραφιστή πλέον εναποτίθενται στα Οσκαρ, οι υποψηφιότητες των οποίων θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες, στις 22 Ιανουαρίου. Η φετινή 76η απονομή των Χρυσών Σφαιρών, με παρουσιαστές τούς Σάντρα Ο και Αντι Σάντμπεργκ, έρχεται έναν χρόνο μετά την πιο πολιτικοποιημένη τελετή των τελευταίων ετών, λόγω των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης στο Χόλιγουντ, που μονοπώλησαν πέρυσι το ενδιαφέρον.

Ετσι, φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, όταν το μαύρο κυριαρχούσε στις ενδυμασίες των παρευρισκομένων, το χρώμα επέστρεψε πάλι στις λαμπερές τουαλέτες.

Μεγάλοι νικητές της προχθεσινής βραδιάς ανακηρύχθηκαν οι ταινίες «Πράσινο βιβλίο» και «Bohemian rhapsody». Συγκεκριμένα, το «Πράσινο βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι απέσπασε τρία ιδιαιτέρως σημαντικά βραβεία, εκείνο της Καλύτερης Κωμωδίας, του Καλύτερου Σεναρίου και Β΄ Ανδρικής Ερμηνείας για τον Μαχαρσάλα Αλι. Μάλιστα, ο Αλι το 2017 κέρδισει το Οσκαρ στην ίδια κατηγορία για το «Moonlight». Από την άλλη, η μουσική βιογραφία με θέμα τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι, το «Bohemian Rhapsody», κατάκτησε το βραβείο της Καλύτερης Δραματικής Ταινίας του 2018 (προκαλώντας σε πολλούς κατάπληξη), ενώ ο πρωταγωνιστής της Ράμι Μάλεκ έφυγε από την αίθουσα με το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία. «Σε ευχαριστώ, Φρέντι Μέρκιουρι, που μου έδωσες τη μεγαλύτερη χαρά στη ζωή μου. Αυτό είναι για σένα, λατρεμένε» δήλωσε ο ίδιος.

Εκείνο που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν πως το αντίστοιχο βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ δεν πήρε ο Μάλεκ, αλλά ο Κρίστιαν Μπέιλ, για την ερμηνεία του στο «Vice» του Ανταμ Μακέι, όπου υποδύεται τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι. Μάλιστα, ο Αμερικανός ηθοποιός στον λόγο του κατάφερε να διχάσει θεατές και παρευρισκομένους, ευχαριστώντας για την τιμητική διάκριση τον... άρχοντα του Σκότους, τον Σατανά, που τον ενέπνευσε να ενσαρκώσει με τέτοια πιστότητα τον Τσέινι. Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας πήρε ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν για το «Roma», ενώ η ίδια ταινία τιμήθηκε και ως η καλύτερη ξενόγλωσση για τη χρονιά που μας πέρασε.

Με άδεια χέρια έφυγε από την αίθουσα του «Beverly Hilton» και το φαβορί της διοργάνωσης, η Lady Gaga, η οποία δεν κατάφερε να αναδειχθεί καλύτερη ηθοποιός Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Ταινία (για τη συμμετοχή της στο «A star is born» του Μπράντλεϊ Κούπερ), αφού το βραβείο πήρε η Γκλεν Κλόουζ για την ερμηνεία της στην ταινία «The wife».

Εντούτοις, η τραγουδίστρια πήρε το αίμα της... πίσω, αφού το τραγούδι «Swallow», που ακούγεται στην ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ, από την ίδια και τον ηθοποιό, πήρε το βραβείο καλύτερου κομματιού.

----

Το... ασιατικό ρεκόρ και ο Τζεφ Μπρίτζες

Εγραψε ιστορία η Σάντρα Ο, η παρουσιάστρια της βραδιάς, που απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δραματική Σειρά για τη σειρά «Killing Eve», μια και έγινε η πρώτη Ασιάτισσα ηθοποιός που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα δύο Χρυσές Σφαίρες, ενώ ο Τζεφ Μπρίτζες απέσπασε το Cecil B. De Mille Award για το σύνολο της καριέρας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα