Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα»...

Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα»...26.07.2018Ρεπορτάζ

Για τρίτη μέρα το κράτος σε πλήρη σύγχυση! Τα 81 έφτασαν τα θύματα της τραγωδίας, 64 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 σε ΜΕΘ

Ρεπορτάζ
Σπύρος Μουζακίτης
Αντώνης Τριανταφύλλου

Συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το ψυχοφθόρο έργο της αναζήτησης αγνοουμένων στις στάχτες που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, η οποία κατέκαψε την ανατολική Αττική. Χθες έγινε γνωστό ότι ταυτοποιήθηκαν και τα πρώτα θύματα από τους ιατροδικαστές. Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο, αλλά ύστερα από 72 ολόκληρες ώρες δεν υπάρχει ακόμη ένας

επίσημος απολογισμός για τους ανθρώπους, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, χθες το βράδυ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 81. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανάμεσά τους είναι και ένας 84χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με σοβαρά τραύματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πάντως, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες, καθώς όσο περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες στα αποκαΐδια, αλλά και στη θάλασσα. Στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία τέσσερα παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός συντονισμός για νεκρούς και αγνοουμένους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική έχουν από μια λίστα με στοιχεία και, την ίδια στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει διασταύρωση στοιχείων.

Κανένας συντονισμός

Επίσης, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός για τη συλλογή και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Από φιλότιμο, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Ομως, δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα για τη διανομή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος τα είδη αυτά, αν είναι τρόφιμα, να καταστραφούν ή, αν είναι φαρμακευτικά σκευάσματα ή ρουχισμός, να γίνουν λεία επιτηδείων. Εξάλλου, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική εξασφάλιση της περιοχής που κάηκε.

Ηδη υπήρξε η πρώτη περίπτωση πλιάτσικου, την ώρα που υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ότι άρχισε ο «τουρισμός» στα καμένα από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί. Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί ότι στο Μάτι όλοι ξέρουν πως δεν υπήρχε πολεοδομικός σχεδιασμός.
Ο οικισμός οργανώθηκε άναρχα από τη δεκαετία του ’50. Ουσιαστικά, πρώτα χτίστηκαν τα σπίτια και μετά οι υποδομές, όπως δρόμοι κ.λπ., ενώ πληθαίνουν πλέον οι φωνές που υποστηρίζουν ότι υπήρχαν «πελατειακές» πιέσεις, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα σπίτια που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή. Ταυτόχρονα, δεν υπήρχε σε πολλά σημεία ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οικόπεδο στο οποίο εγκλωβίστηκαν οι 26 άνθρωποι, που άφησαν την τελευταία τους πνοή αγκαλιασμένοι...

Λύγισαν μπροστά στα πτώματα και οι ιατροδικαστές

Λύγισαν ακόμα και οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει το ιδιαίτερα σκληρό έργο της αναγνώρισης των απανθρακωμένων πτωμάτων -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- στο Νεκροτομείο Αθηνών. «Δεν βάζουμε μέσα τους συγγενείς να δουν τέτοια εικόνα. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με τον θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τη φρίκη που καλούνται να διαχειριστούν ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιώκας, ενώ ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής. Οπως είπε, «τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα».

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς είπε ότι πρόκειται για μαζική καταστροφή. «Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και, δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων» ανέφερε και συνέχισε: «Μόλις ταυτοποιηθούν τα θύματα από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), με τη μέθοδο DNA, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Δουλεύουμε νύχτα μέρα και κάνουμε τα πάντα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγαλώνει,megalonei