Γενναίο πακέτο μέτρων μετά τον όλεθρο

Γενναίο πακέτο μέτρων μετά τον όλεθρο26.07.2018Ρεπορτάζ

Αποφάσεις που περιλαμβάνουν από εφάπαξ επιδόματα και συντάξεις έως διαγραφές χρεών

Νέο, γενναίο πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε για τους πληγέντες και τις οικογένειες των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας, που περιλαμβάνει από εφάπαξ επιδόματα και συντάξεις ως διαγραφές χρεών και επιχορήγηση για τηλέφωνο, και από μετεγγραφές φοιτητών

ως τη σύσταση ταμείου αντίστοιχου του ταμείου Μολυβιάτη και έκτακτη επιχορήγηση 2.000.000 ευρώ στους δήμους για τη ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από τον πρωθυπουργό σε σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών. «Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

1. Χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 5.000 ευρώ στους πληγέντες. Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό ανέρχεται στα 6.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις στα 8.000 ευρώ.

2. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας ύψους 650 ευρώ σε όσους ανασταλεί η εργασία μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν.

3. Εφάπαξ έκτακτο βοήθημα, ίσο με δύο μεικτές συντάξεις, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

4. Επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ως τις 31 Σεπτεμβρίου.

5. Για τους φορολογουμένους στη ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας, παράταση υποβολής φορολογικής δήλωσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα ως τις 30 Οκτωβρίου. Τριμηνιαίες δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με πρώτη δόση ως τις 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση ως τις 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Επιπλέον, παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31η Ιουλίου 2018, ως τις 30 Οκτωβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων ως τις 31 Οκτωβρίου 2018. Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ως το τέλος του 2018. Επίσης αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της, και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, οι οποίες τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

6. Μέτρα άμεσης ασφαλιστικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές και συγκεκριμένα: Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες. Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ως το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Οσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων. Αναστέλλονται η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και η καταβολή τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 χωρίς προϋποθέσεις, ενώ η χορήγηση των προβλεπόμενων παροχών - επιδομάτων καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς. Επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται - αποπληρώνονται μέσω της σύνταξής τους από τις 40 δόσεις στις 60 δόσεις.

Το μέτρο αυτό θα αφορά τους υποψήφιους συνταξιούχους στους οποίους δεν έχει απονεμηθεί ακόμα η σύνταξη αλλά και τους υφιστάμενους συνταξιούχους που εμπίπτουν στη ρύθμιση.

7. Μέτρα στήριξης δανειοληπτών ΟΕΚ: Τρίχρονη αναστολή καταβολής δόσεων για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ.
Παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για ρύθμιση των παραπάνω δανείων για έναν χρόνο με έναρξη της παράτασης από τις 19 Δεκεμβρίου 2018.

8. Αναστολή πλειστηριασμών ως τις 30 Σεπτεμβρίου για τους πυροπλήκτους.

9. Παροχή ετήσιας επιχορήγησης 1.200 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών αναγκών της, ανεξαρτήτως παρόχου.

10. Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου ύψους 2.000.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων έκτακτων αναγκών, όπως η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, η αγορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, και άμεση και τάχιστη αποκατάσταση ζημιών σε βασικές υποδομές.

11. Ανοιγμα των διοδίων στις πληγείσες περιοχές ως την αντιμετώπιση της κρίσης από την πυρκαγιά.

12. Διαγραφή αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που καταστράφηκαν ώστε να μη χρεωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη διαγραφής ή άλλο διοικητικό πρόστιμο.

13. Η ΔΕΗ αποφάσισε τη διαγραφή των οφειλών από 1ης Ιανουαρίου 2018 ως σήμερα για οικίες και καταστήματα που καταστράφηκαν καθώς και για τις οικίες των οικογενειών των θυμάτων, και θα προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις για παλαιότερες οφειλές στις ίδιες κατηγορίες καταναλωτών.

14. Ο ΕΟΠΥΥ θα αντικαταστήσει όλο τον ιατρικό εξοπλισμό και τα τεχνικά βοηθήματα που καταστράφηκαν από τη φωτιά σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων.

15. Τέκνα πληγεισών οικογενειών που φοιτούν ή θα εισαχθούν φέτος στο πανεπιστήμιο αποκτούν αυτοδικαίως δικαίωμα μετεγγραφής στο ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί και για επόμενα έτη με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

16. Ο βαθμός των μαθητών οικογενειών που έχουν πληγεί και οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017-2018 προσαυξάνεται κατά 20% και εισάγονται στις αντίστοιχες σχολές ως υπεράριθμοι.

Μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των οικογενειών θυμάτων

1. Οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ στον/στη σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θύματος της πυρκαγιάς.
2. Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε ανήλικο τέκνο θανόντος από τις πυρκαγιές ως την ενηλικίωσή του ή εφόσον είναι σπουδαστές έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
3. Τα τέκνα αυτά εάν εισαχθούν φέτος ή εάν ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μετεγράφονται στο ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικογενειακή κατοικία τους.
4. Για όσα από τα τέκνα αυτά συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 ο βαθμός τους προσαυξάνεται κατά 20% και εισάγονται στις σχολές τους ως υπεράριθμοι. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να επαναληφθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας.
5. Ενα συγγενικό πρόσωπο α' ή β' βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

Ανοιγμα ταμείου αλά Μολυβιάτη για την αποκατάσταση των υποδομών

Ανοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση της αρωγής των πυροπλήκτων και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών και υποδομών που καταστράφηκαν.

Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στον λογαριασμό αυτό (23/2341195169 με IBAN GR4601000230000002341195169) με εισφορές 20.000.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών και 10.000.000 ευρώ από τη Βουλή. Στον λογαριασμό αυτό μπορούν να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις και πολίτες. Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεισφέρει και μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τη διαχείριση του λογαριασμού θα έχει τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής, του υπουργού Υποδομών και του υπουργού Οικονομικών, ενώ θα ελέγχονται ετησίως από ορκωτούς λογιστές που θα καταθέτουν πόρισμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Για την εκτέλεση των έργων θα ακολουθηθούν fast track διαδικασίες. Με ειδικές διατάξεις θα δοθούν για πρώτη φορά επιδοτήσεις και για τους περιβάλλοντες χώρους κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Με ειδική ρύθμιση το υπ. Υποδομών θα αναλάβει την δωρεάν εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων

Keywords
πακετο, μετεγγραφές φοιτητών, τελη κυκλοφοριας 2016, επιδοματα, εφκα, δου, ΦΠΑ, ενφια, τίθενται, ιουνίου, απδ, επιμηκυνση, οεκ, δεη, εοπυυ, συμμετοχή, πανελλαδικες 2012, επιδομα, αει, τει, τραπεζες, οαεδ, βουλη, track, τελη κυκλοφοριας, μετρο, εκτακτο επιδομα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εκτακτη εισφορα, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, φωτια, πυρκαγιες, ογα επιδοματα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, ασφαλιστικη ικανοτητα, επιδοτησεις, ακινητα, δου, δωρεαν, εργασια, προγραμμα, σχολες, τηλεφωνο, υπουργειο οικονομικων, αγορα, αει, αναπηρια, αποζημιωση, τει, βοηθηματα, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, ευρω, υπαρχει, εξετασεις, εξι, ετη, εφαπαξ, ιδρυμα, κυβερνηση, μηνες, οικια, οικογενεια, οχηματων, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζυγο, συνταξη, συμμετοχή, τίθενται, τριτη, φυσικα, φορα, δημητρης, δικαιωμα, ιατρικο, υπουργειο, ιουνίου, track, τραπεζα
Τυχαία Θέματα
Γενναίο,gennaio