Μακρόν: Συνεχίζει την «εθνική προσβολή» τιμώντας τον Πετέν

Μακρόν: Συνεχίζει την «εθνική προσβολή» τιμώντας τον Πετέν09.11.2018Πρόσωπα

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να τιμήσει τον στρατάρχη Φιλίπ Πετέν...

... ο οποίος, από τη μια, οδήγησε τον γαλλικό στρατό στη νίκη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και, από την άλλη, συνεργάστηκε με τους ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρότι ο Μακρόν διαχωρίζει τη δράση

του στρατιωτικού ανάμεσα στους δύο πολέμους, ο γαλλικός λαός δεν φάνηκε να ικανοποιείται από την απόδοση τιμών στο πρόσωπό του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τους Γάλλους ο Πετέν δεν έχει συνδέσει το όνομά του με τα ανδραγαθήματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά με την προδοσία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με το γεγονός ότι συνεργάστηκε με τους ναζί και βοήθησε στις μαζικές μεταφορές Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Μάλιστα, μετά το τέλος του πολέμου, το 1945, καταδικάστηκε σε θάνατο για «indignite nationale» (εθνική προσβολή), ποινή που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια από τον Σαρλ ντε Γκολ.

Επιμένοντας στη θέση του ότι ο Πετέν υπήρξε μεγάλος στρατιώτης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μακρόν εξήγησε πως δεν συγχωρεί, αλλά και δεν σβήνει τίποτε από την Ιστορία της Γαλλίας, για να εισπράξει καταιγισμό αντιδράσεων από όσους τον κατηγορούν για «ξέπλυμα» του έκπτωτου στρατάρχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα