Η Κομισιόν «προσγειώνει» την ανάπτυξη στο 2% το 2019

Η Κομισιόν «προσγειώνει» την ανάπτυξη στο 2% το 201909.11.2018Οικονομία

Κλείνει (σε έκθεσή της) το μάτι στη μη περικοπή των συντάξεων. Εμμονή από τον Τόμσεν στην εφαρμογή του μέτρου

Σε γερό «ψαλίδισμα» της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% τον περασμένο Μάιο.

Η Επιτροπή αφήνει «παράθυρο» να πλησιάσει η ανάπτυξη

το 2,3% τόσο την προσεχή χρονιά όσο και το 2020, εφόσον η κυβέρνηση και οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία για τις συντάξεις και τις εξαγγελίες Τσίπρα. Ετσι, αναγνωρίζει την υφεσιακή επίπτωση της περικοπής των συντάξεων. «Οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική το 2019 και το 2020. Αυτό προβλέπεται να οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ (με βάση τον ορισμό του προγράμματος του ESM)» αναφέρει η Κομισιόν. Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, εάν μειωθούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα. Συνεπώς, προκύπτει μια απόσταση 0,3% του ΑΕΠ (περίπου 540.000.000 ευρώ).

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον Προϋπολογισμό του 2019 συνεχίζονται και το τελικό πακέτο μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Σε αυτή την περίπτωση οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλότεροι και μπορεί να φτάσουν το 2,3% του ΑΕΠ το 2019-2020, ευθυγραμμιζόμενοι με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Χθες, εξάλλου, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν επανέλαβε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι «καλές και αναγκαίες».

«Δεν μπορώ να σας πω για τον δημοσιονομικό χώρο. Εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές» απάντησε ο Δανός τεχνοκράτης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων το 2019.

Επανέλαβε, δε, τις προβλέψεις που ανακοίνωσε το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα στο Μπαλί της Ινδονησίας, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ανάπτυξη 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020.

----

Trade Club: Οι τράπεζες ενισχύουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μηδενίζουν τις αποστάσεις, να ελαχιστοποιούν το ρίσκο και να κερδίζουν νέες αγορές σε όλο τον κόσμο δίνει το Trade Club Alliance (TCA).

Πρόκειται για το πρώτο Παγκόσμιο Ψηφιακό Δίκτυο Διασύνδεσης Επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τράπεζες και εκτείνεται ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες. Χθες άρχισαν στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες της 3ης Γενικής Συνέλευσης του TCA, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους. Μέχρι στιγμής 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο Trade Club, ενώ την επόμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί για λίγες ημέρες σε κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου, με 60 μεγάλους εισαγωγείς από όλο τον κόσμο να έρχονται σε επαφή με 120 Ελληνες εξαγωγείς. Οπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου, σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να κερδίσουν νέες αγορές. Στον έναν χρόνο λειτουργίας το TCA έχει εντάξει ενεργά πάνω από 12.000 εταιρίες, με στόχο ο αριθμός αυτός να ανέλθει στις 100.000 έως το τέλος του 2020.

Β. Παπ.

----

EBRD: Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Εως τον Δεκέμβριο του 2025 επεκτείνονται χρονικά οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ σε 42 projects, ενώ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται 30 projects συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις της τράπεζας αφορούν συνεργασίες με τις ελληνικές τράπεζες, χρηματοδοτήσεις και εταιρικά ομόλογα για επιχειρήσεις, επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας και προγράμματα ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολισμού και της εισαγωγής εναλλακτικών διαδικασιών άντλησης κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχρηματοδοτούνται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το Συμβούλιο Διευθυντών της EBRD ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες ομόφωνα πρόταση για τη χρονική επέκταση των επενδύσεων της τράπεζας στην Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2025, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη. Η απόφαση χρονικής επέκτασης θα οριστικοποιηθεί με σχετικό ψήφισμα των governors της τράπεζας (αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι των 69 μετόχων) μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η συνέχιση δραστηριοποίησης της EBRD αποτελεί θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα