Προεκλογικά παιχνίδια με τις προσλήψεις

Προεκλογικά παιχνίδια με τις προσλήψεις09.11.2018Πρόσωπα

Μοιράζουν ξαφνικά... θέσεις στο Δημόσιο Ξενογιαννακοπούλου, Γαβρόγλου! Από το 2019 θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα • Κυβερνητικά στελέχη υπεραμύνονται του deal μεταξύ Τσίπρα - Ιερωνύμου

Τη συνταγή του παλαιού δικομματισμού που εν τέλει γιγάντωσε το πελατειακό κράτος με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

προκειμένου να παίξει τα εκλογικά παιχνίδια του, τάζοντας με τη σειρά του λαγούς με πετραχήλια και αθρόες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα με αντάλλαγμα ακόμη μία τετραετία στην εξουσία. Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, που έκανε λόγο προχθές για 10.000 προσλήψεις μετά το 2020 από το κενό που θα αφήσουν πίσω τους οι ισάριθμοι ιερείς, οι οποίοι θα περάσουν σε άλλο καθεστώς (αν τελικά προχωρήσει η συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου), τη σκυτάλη πήραν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Κώστας Γαβρόγλου, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα. Αμφότεροι πρόσφεραν πλουσιοπάροχες υποσχέσεις για προσλήψεις μέσα στο 2019 που θα ολοκληρωθούν σε βάθος τριετίας.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θέτοντας ως βάση τον κανόνα 1:1, αναφέρθηκε σε 8.000 προσλήψεις μέσα στην επόμενη χρονιά, ενώ ο υπουργός Παιδείας μίλησε για 4.500 εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν το 2019, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για το κατά πόσο είναι αναγκαίες αυτές οι προσλήψεις, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με την έννοια της αποκατάστασης, αλλά γιατί πρέπει να λειτουργήσει το Δημόσιο, καθώς στα χρόνια του Μνημονίου έχει υποστεί μια μείωση 20%, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι από 693.000 το 2009 να έχουν μείνει σήμερα 566.000.

Εν τω μεταξύ, τα κυβερνητικά στελέχη υπεραμύνονται της συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως και ο Κώστας Γαβρόγλου, που εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί. «Ο πολιτικός μας στόχος είναι η επιδότηση του Κράτους προς την Εκκλησία να μπορεί έως το 2030 να καλύπτεται από τα κρατικά έσοδα που θα προέρχονται από το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για «μπιλιάρδο» στις πλάτες όλων των κληρικών κάνουν λόγο (κι άλλοι) μητροπολίτες

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις για την ιστορική συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας, την οποία ανακοίνωσαν από κοινού το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Για μεθόδευση που έχει σκοπό την περιθωριοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας έκανε λόγο χθες ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή, «θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι μια μεθόδευση για την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας» και σημείωσε ότι «μαθηματικά θα πρέπει η Εκκλησία να απολέσει την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και να γίνει ιδιωτική υπόθεση, αυτή είναι η στόχευση. Αυτό, λοιπόν, είναι η ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας».

Η αντιπαροχή

Ο μητροπολίτης Πειραιώς αναφέρθηκε σε μια παρόμοια συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας του 1952, με την οποία η Εκκλησία είχε εκχωρήσει 770.000 στρέμματα γης για την τακτοποίηση των ακτημόνων ή των εμπεριστάτων από τον Εμφύλιο. «Ως αντιπαροχή η Εκκλησία δεν πήρε ούτε το 1/3 της αξίας των στρεμμάτων αυτών, δηλαδή πήρε 167 κτίρια, τα οποία είχαν μια πρόσθετη ελάφρυνση, ότι δεν θα φορολογούνται εις το διηνεκές. Ερχεται, λοιπόν, το Ελληνικό Δημόσιο και καταστρατηγεί τους όρους της συμβάσεως και έρχεται και το ΣτΕ και λέει ότι πολύ καλώς έπραξε». Μάλιστα, κ. Σεραφείμ εξέφρασε τον φόβο ότι εάν προχωρήσει η συμφωνία των 15 σημείων που παρουσίασαν οι Τσίπρας και Ιερώνυμος «ύστερα από λίγο καιρό ένας νόμος που θα περάσει θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας». Εξάλλου, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου περί πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, με την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, παραπέμπουν σε παιχνίδι μπιλιάρδου, το οποίο φαίνεται ότι παίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η κυβέρνηση και οι ιεράρχες στις πλάτες των κληρικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα