Ελληνικό πλοίο «τράκαρε» με μία νορβηγική φρεγάτα!

Ελληνικό πλοίο «τράκαρε» με μία νορβηγική φρεγάτα!09.11.2018Ειδήσεις

Το πολεμικό σκάφος υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τη φρεγάτα «Helge Ingstad» του νορβηγικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού καθώς επέστρεφε από τη μεγαλειώδη νατοϊκή στρατιωτική άσκηση Τrident Juncture, αφού ανοιχτά της Νορβηγίας, κοντά στο λιμάνι Sture, συγκρούστηκε με ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και είχε ως αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι

από τους συνολικά 137 που επέβαιναν στη φρεγάτα να τραυματιστούν (ευτυχώς ελαφρά) και το πολεμικό σκάφος να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το πολεμικό πλοίο άρχισε να βάζει νερά και αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου αφενός για να εκκενωθεί, αφετέρου για να σταθεροποιηθεί το 5.000 τόνων σκάφος και να αποφευχθεί η βύθισή του. Ωστόσο το πλοίο πήρε γρήγορα κλίση λόγω της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων και οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί στο σημείο όπου βρίσκεται, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες ναυτικού και ακτοφυλακής. Το 62.000 τόνων «Sola TS» πετρελαιοφόρο της Tsakos Columbia Management (με σημαία Μάλτας), που την ώρα του ατυχήματος ήταν προσδεμένο σε ρυμουλκό, δεν υπέστη παρά ελάσσονος σημασίας ζημιές, ενώ κανένα από τα 23 μέλη του πληρώματος (ανάμεσά τους και τρεις Ελληνες) δεν τραυματίστηκε. Γεμάτο με καύσιμα, το «Sola TS» παρέμεινε κοντά στο σημείο του ατυχήματος και είναι προγραμματισμένο να κατευθυνθεί για ελλιμενισμό σε γειτονικό λιμένα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές επιθεωρήσεις και να συνεχίσει το ταξίδι του.

Η αιτία του ατυχήματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, χαρακτηριστικό είναι ωστόσο ότι σχολιάζοντας τη σύγκρουση αναλυτές παρομοίαζαν το ατύχημα με την αναμέτρηση ενός πυγμάχου κατηγορίας φτερού με έναν... βαρέων βαρών!

Keywords
Τυχαία Θέματα