Λέκκας: Κανείς δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους κατοίκους

Λέκκας: Κανείς δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους κατοίκους27.07.2018Πρόσωπα

Ποιες είναι οι δέκα αιτίες της τραγωδίας

Σε μια σειρά 10 φυσικών αιτίων και συνθηκών αλλά και ανθρωπογενών καταστάσεων αποδίδει ευθύνες για την τεράστια τραγωδία με την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην ανατολική Αττική η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πρόκειται

για χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μείξης δασών - οικισμών, όπου καταγράφεται η υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών στον ελληνικό χώρο και παγκοσμίως. Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι 90 χλμ. την ώρα και η ταχύτατη πλευρική εξάπλωση της πυρκαγιάς συνέβαλαν στη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς και στη μη έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτίρια υπερυψωμένα ή με ορόφους, ενώ μικρότερες ζημιές καταγράφηκαν στα ισόγεια και τα υπόγεια, τυπικό δείγμα πυρκαγιάς κόμης (συμβαίνουν σε υψηλά δάση όπου αναφλέγεται και καίγεται η κόμη των δέντρων). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι βάσει μαρτυριών προκύπτει πως ο πληθυσμός πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο τμήμα του οικισμού Μάτι, το οποίο είχε ήδη πληγεί, και όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιον φορέα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρξε χρόνος προειδοποίησης και αντίδρασης.

Προβλήματα εντοπίζονται και στην κατασκευή των σπιτιών (στέγη, κουφώματα), ενώ εκτιμάται ότι είναι κρίσιμος και ο πολεοδομικός σχεδιασμός του οικισμού, που ενέργησε σαν «παγίδα» για τον πληθυσμό. Σημαντική παράμετρος, με βάση μαρτυρίες, που συνέβαλε στην τραγωδία ήταν και η κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω πανικού, όπως και η μορφολογία της ακτογραμμής, που δυσχέρανε την πρόσβαση στην παραλία, αλλά και η πιθανή απρόσμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λέκκας, Κανείς,lekkas, kaneis