Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Τόσκας μετά τις φονικές πυρκαγιές

Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Τόσκας μετά τις φονικές πυρκαγιές27.07.2018Παρασκήνιο

Ακόμη και μία ημέρα πριν από τον όλεθρο διαβεβαίωνε ο υπουργός (στη Βουλή) για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής

Εκτεθειμένος και μάλιστα βαρύτατα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος λίγες μόνο μέρες πριν από την τραγωδία δήλωνε με απόλυτη σιγουριά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι όλα είναι πανέτοιμα για την αντιπυρική περίοδο, παρουσιάζοντας μια απολύτως ψευδή εικόνα της πραγματικότητας.

Η οργή μεγαλώνει

περισσότερο μετά και την αποκάλυψη των κοινοβουλευτικών εγγράφων στα οποία ο ίδιος, μία ημέρα πριν από τις φονικές πυρκαγιές, στις 22 Ιουλίου, διαβεβαίωνε το Κοινοβούλιο για την «πληρότητα και την αποτελεσματικότητα» του Πυροσβεστικού Σώματος «προς όφελος της ασφάλειας και της προστασίας του ελληνικού λαού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Τόσκας σημείωνε την περασμένη μόλις Κυριακή ότι «καθίσταται γνωστό πως το σύνολο των μισθωμένων ελικοπτέρων (βαρέως και μεσαίου τύπου) έχουν ήδη κατανεμηθεί και βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, λειτουργώντας επιπρόσθετα στα ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία ομοίως βρίσκονται σε πλήρη διαθεσιμότητα».

Την ίδια ώρα, σε άλλο κοινοβουλευτικό έγγραφο, ο ίδιος δήλωνε ότι τα πάντα είναι έτοιμα και επικαιροποιημένα. Τότε, στις 15 Ιουνίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, ο κ. Τόσκας εγγυόταν την προστασία μας, αναφέροντας πως «την παρούσα χρονική περίοδο έχουν ήδη επικαιροποιηθεί, σε επίπεδο Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, τα επιχειρησιακά σχέδια των υφιστάμενων υπηρεσιών τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αφενός μεν η πλήρης ενίσχυσή τους, με ανθρώπινο δυναμικό, αφετέρου δε η -κατά το βέλτιστο βαθμό- εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων εναέριων και επίγειων υλικοτεχνικών μέσων».

«Καρφώνει» άπαντες

Στο ίδιο έγγραφο, μάλιστα, «καρφώνει» άπαντες για το θέμα της εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου, από τους δημάρχους και τον Γιάννη Καπάκη έως τη Ρένα Δούρου. Οπως τονίζεται, για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από μία περιοχή για λόγους προστασίας της ζωής ή της υγείας τους «μεριμνά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», ενώ σημειώνεται ακόμη ότι η «λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων».

Τέλος, τονίζεται στο έγγραφο ότι όταν η καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από έναν δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη. Την ίδια ώρα, σοκ έχει προκαλέσει και η ανάλογη «υπεραισιοδοξία» του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Τον Ιούνιο ο κ. Καπάκης που, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πετάει αλλού το μπαλάκι της ευθύνης, είχε δηλώσει στη Βουλή ότι «η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες διαθέτουν, με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και στα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δυο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαρύτατα, Τόσκας,varytata, toskas