Κορινθιακός: Επιφυλάξεις σεισμολόγων μετά τα 5,3R

Κορινθιακός: Επιφυλάξεις σεισμολόγων μετά τα 5,3R01.04.2019Ρεπορτάζ

Αναστάτωση των κατοίκων σε Ιτέα και Γαλαξίδι το Σάββατο από την ισχυρή δόνηση, η οποία έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα

Ομαλά και χωρίς άλλα απρόοπτα εξελίχθηκε χθες η μετασεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο, μετά τη δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την ευρύτερη περιοχή -και την Αθήνα- το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ωστόσο οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν το φαινόμενο και

είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μέχρι να περάσουν 48 ώρες από την εκδήλωσή του.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας (φωτό), είναι κρίσιμο να περάσει το 48ωρο, ενώ πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός που είχε σημειωθεί έως χθες ήταν της τάξης των 3,5 Ρίχτερ. Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε κοντά στην Ιτέα, 8 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου, το μεσημέρι του Σαββάτου, συγκεκριμένα στις 12.46. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

Πάντως, έντονη ήταν η ανησυχία που επικράτησε στο Γαλαξίδι, με τους κατοίκους να πετάγονται τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.
Μάλιστα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε πολλές άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ακόμα και στην Αθήνα, παρότι σημειώθηκε σε απόσταση 131 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Για το γεγονός αυτό υπάρχει, ωστόσο, εξήγηση, την οποία έδωσε ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οπως είπε, αυτό οφείλεται στην κατεύθυνση των ρηγμάτων από Ανατολή προς Δύση στον Κορινθιακό.

Αμέσως μετά τον σεισμό περιπολίες σε περιοχές της Αιγιαλείας και της Ναυπακτίας, που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, πραγματοποίησαν κλιμάκια της Πυροσβεστικής, χωρίς, πάντως, να εντοπιστούν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική επίσκεψη του Εγκέλαδου που επηρέασε τη χώρα μας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στις 14.32 χθες το μεσημέρι 4,9 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στα Δωδεκάνησα, καθώς το επίκεντρό του εντοπίστηκε 175 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρόδου, στην τουρκική ενδοχώρα. Πάντως, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα