Εξωδικαστικός: Δεύτερη (!) ευκαιρία και για χρέη του 2017

Εξωδικαστικός: Δεύτερη (!) ευκαιρία και για χρέη του 201716.07.2018Οικονομία

Η υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα επανυποβολής της αρχικής αίτησης, ώστε να συμπεριληφθούν και περσινές οφειλές

Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα παράσχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ άμα τη δημοσιεύσει της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΥΑ

που παρουσίασε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής και επανυποβολής της αρχικής αίτησης, ώστε να συμπεριληφθούν και οφειλές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ θα επιτρέπει στους οφειλέτες εκκρεμών αιτήσεων να διορθώσουν και να συμπληρώσουν την αρχική αίτηση που έχουν υποβάλει για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή να ζητήσουν τη διαγραφή της αίτησης και την επανυποβολή της, ώστε να συμπεριληφθούν οφειλές που προέκυψαν το 2017.

Επίσης, τα στοιχεία της αίτησης θα μπορούν να συμπληρωθούν, εφόσον ο οφειλέτης, ο συντονιστής ή ο συμμετέχων πιστωτής διαπιστώσει κάποια έλλειψη, έως την ολοκλήρωση της προθεσμίας της. Για τη σχετική έλλειψη, εφόσον διαπιστωθεί από τον οφειλέτη ή τον συμμετέχοντα πιστωτή, ενημερώνεται ο συντονιστής, ο οποίος θέτει προθεσμία 10 ημερών για τη συμπλήρωση της έλλειψης από τον υπόχρεο.

Σε περίπτωση που η έλλειψη συνίσταται σε μη συνυποβολή συνοφειλέτη, τότε η προθεσμία φτάνει τις 20 ημέρες. Σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης τα εμπλεκόμενα μέρη (οφειλέτης, συμμετέχοντες πιστωτές, εμπειρογνώμονας) μπορούν να υποβάλουν αίτημα παράτασης της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας.

Αιτιολογία παράτασης

Στο αίτημα θα προσδιορίζονται η συγκεκριμένη ενέργεια, για την προθεσμία της οποίας ζητείται παράταση, ο χρόνος και η αιτιολογία παράτασης, συνοδευόμενη από σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Με τη νέα ΚΥΑ ο οφειλέτης θα μπορεί να παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτησή του για οποιονδήποτε λόγο και σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας έως το στάδιο λήξεως της ψηφοφορίας για την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης.
Κατόπιν, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θα προχωρά στην αδρανοποίηση της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όμως τα δεδομένα του οφειλέτη θα τηρούνται για τρία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα