«Κασσάνδρα» για μια νύχτα η Φανί Αρντάν

«Κασσάνδρα» για μια νύχτα η Φανί Αρντάν21.08.2018Τέχνες

Η μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιός ενσαρκώνει τη μάντισσα της Τροίας σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο στο Κέντρο Πολιτισμού

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί η εμφάνισή της στη Λυρική Σκηνή για τις ανάγκες του έργου «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς να αργεί ακόμη, μια και έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2019, όμως η Γαλλίδα σταρ Φανί Αρντάν βρήκε τον τρόπο να συναντηθεί νωρίτερα με το αθηναϊκό κοινό, παρουσιάζοντας το μονόδραμα «Κασσάνδρα»,

που θα φιλοξενηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η μούσα του Τριφό και η πρωταγωνίστρια των Τζεφιρέλι και Πολάνσκι σε λίγες ημέρες θα ανέβει στη σκηνή της αίθουσας «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ ενσαρκώνοντας τη μάντισσα της Τροίας σε μια ξεχωριστή παράσταση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η εν λόγω παραγωγή με τη συγκεκριμένη ηθοποιό και ορχήστρα βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Γερμανίδας συγγραφέως Κρίστα Γουλφ και κατά την πρώτη παρουσίασή του σε σκηνοθεσία Ερβέ Λουασεμόλ στην Αβινιόν το 2015 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Στο έργο η μάντισσα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αναπολεί τη ζωή της μία ώρα πριν από τον θάνατό της, νικημένη από θεούς και ανθρώπους. Στον λίγο χρόνο που της απομένει, η κόρη της Τροίας αφηγείται την ιστορία της και τις οδύνες που βίωσε ως παιδί, ως ερωμένη, ως αιχμάλωτη, ως γυναίκα. Μάλιστα, σε αυτήν την παραγωγή της Comedie de Geneve ο σκηνοθέτης αναδεικνύει τη δύναμη της ηρωίδας του, ενώ ο συνθέτης Μάικλ Τζάρελ επενδύει το θεατρικό με μουσικές από συμφωνική ορχήστρα καθώς και άλλους, ασυνήθιστους ήχους.

Academica Athens

Τα σκηνικά της παράστασης έχει κάνει ο Σιθ Τιλέ, τα κοστούμια η Νικόλ Ρόσερ και τους φωτισμούς ο Ζαν-Φιλίπ Μοντέιρο. Τη Γαλλίδα σταρ συνοδεύει η ορχήστρα Academica Athens υπό τη διεύθυνση του Ζαν Ντερογιέ. Το έργο θα παρουσιαστεί στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους και μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.
Η «Κασσάνδρα» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Theatre du Chatelet στο Παρίσι το 1994 και έκτοτε έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και φινλανδικά, ενώ μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί στο Konzerthaus στο Βερολίνο, στο φημισμένο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το Teatro Colon του Μπουένος Αϊρες.

Info: Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο είναι απαραίτητη η προεγγραφή στην ιστοσελίδα www.snfcc. org. Η προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 28/08, στις 12.
Τόσο η «Κασσάνδρα» όσο και το σύνολο του προγραμματισμού του Κέντρου Πολιτισμού πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

«Η γυναίκα της διπλανής πόρτας» με τις 60 ταινίες στο ενεργητικό της

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός, που έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 60 ταινίες, γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα με το φιλμ «Η γυναίκα της διπλανής πόρτας» του 1980 με συμπρωταγωνιστή της τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει τρεις υποψηφιότητες για τα βραβεία Cesar και ένα βραβείο Α' γυναικείου ρόλου (το 1997 με την ταινία «Ευτυχώς που δεν είσαι γυναίκα»).

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με μια πλειάδα ταλαντούχων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων ο Ντομινίκ Λεβέρντ, ο Ανδρέας Βουτσινάς και ο Ρομάν Πολάνσκι στο θεατρικό «Masterclass», όπου ενσάρκωσε τη Μαρία Κάλλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα