Ενώθηκαν πάλι οικογένειες που είχε χωρίσει ο πόλεμος

Ενώθηκαν πάλι οικογένειες που είχε χωρίσει ο πόλεμος21.08.2018Ειδήσεις

Δεκάδες Νοτιοκορεάτες συναντήθηκαν χθες στη Β. Κορέα με συγγενείς τους ύστερα από 68 χρόνια

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 68 ολόκληρα χρόνια περίμενε η Λι Κέομ-σέουμ για να σφίξει ξανά στην αγκαλιά της τον μονάκριβο γιο της Σανγκ Τσολ, τον οποίο αναγκάστηκε να αποχωριστεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, που χώρισε τη χερσόνησο -και χιλιάδες οικογένειες- στα δύο.

Η 92χρονη Λι συνάντησε

χθες τον 72χρονο πλέον Σανγκ Τσον, ο οποίος ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε μαζί με τον πατέρα του στη Βόρεια Κορέα, ενώ η μητέρα του και οι αδελφές του κατέληξαν στην άλλη μεριά των συνόρων. Μαμά και γιος ήταν μεταξύ των 89 τυχερών οικογενειών που επιλέχτηκαν -από τις συνολικά 57.000 που έκαναν αίτηση επανένωσης- μετά την υπογραφή της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ τον περασμένο Ιούνιο από τους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζάε Ιν.

Σε ξενοδοχείο

Η Λι και δεκάδες Νοτιοκορεάτες ταξίδεψαν χθες στη Βόρεια Κορέα, όπου συναντήθηκαν με τους συγγενείς τους σε ένα ξενοδοχείο στο όρος Κουμγκάνγκ, μια τουριστική περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να ξεπερνά τα 80 έτη.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, οι συγγενείς θα παραμείνουν για τρεις ημέρες στην περιοχή, όπου θα συναντηθούν μεταξύ τους έξι φορές, για συνολικά 11 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη επανένωση οικογενειών. Από το 2000 και την πρώτη διακορεατική σύνοδο κορυφής έχουν γίνει συνολικά 20 κύκλοι οικογενειακών συναντήσεων. Στη Νότια Κορέα η επιλογή εκείνων που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια συνάντηση γίνεται μέσω λοταρίας. Ωστόσο, στη Βόρεια Κορέα οι συμμετέχοντες επιλέγονται μάλλον με βάση την απόλυτη πίστη τους στο καθεστώς. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τεχνικής άποψης Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς οι εχθροπραξίες ανεστάλησαν μεν το 1953 με κατάπαυση του πυρός, αλλά ουδέποτε υπογράφηκε σύμφωνο ειρήνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα