Το Ανατολικό γιορτάζει τα «Φανούρεια 2018»

Το Ανατολικό γιορτάζει τα «Φανούρεια 2018»21.08.2018Τέχνες

Παραδοσιακοί χοροί και γλέντι γεμάτο ιστορία στον Δήμο Δέλτα

Από την
Ελένη Σκάρπου

Είναι μια γιορτή που κρατά χρόνια, έχει τη δική της ιστορία και «σκαρφαλώνει» στα πιο ξεχωριστά σκαλιά της παράδοσης. Τα Φανούρεια είναι το πιο γνωστό πανηγύρι του Ανατολικού, στον Δήμο Δέλτα, που ως τη δεκαετία του ’60 διεξαγόταν στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.
Σήμερα οι εκδηλώσεις γίνονται προς τιμήν του αγίου Φανουρίου, που γιορτάζει στα τέλη Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις αρχικά εστίαζαν σε παραδοσιακούς χορούς

και λαϊκά γλέντια, ενώ στην πορεία του χρόνου κατέληξαν να περιλαμβάνουν και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τώρα πλέον μας περιμένουν χορευτικά και φιλαρμονικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και ποικίλα δρώμενα.

Στις 27 Αυγούστου, λοιπόν, τη μέρα που τιμάται ο Αγιος Φανούριος, θα βιώσουμε και φέτος το παραδοσιακό αυτό έθιμο, κατά το οποίο συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες και να τις μοιράζουν στη γειτονιά, αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν και διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες επιμελείται η Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα». Ο συγκεκριμένος σύλλογος φέτος γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή του και, υπό την αιγίδα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, διοργανώνει τα Φανούρεια 2018 στο Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Ελληνισμός

«Είναι μια εκδήλωση που δείχνει ότι εδώ, στον δήμο μας, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η λαϊκή παράδοση δεν αναβιώνει απλώς, συνεχίζεται αδιάκοπα. Τόσο απλά. Γιατί ποτέ δεν έπαψε ο κόσμος του κάμπου της Θεσσαλονίκης να ζει καθημερινά μαζί με τη γη και τη φύση. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και ιδίως τους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων για την ενασχόλησή τους με τη μετάδοση της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς από γενιά σε γενιά. Γιατί αυτές οι ρίζες είναι που μας κρατούν όρθιους, κρατούν όρθιο τον όπου Γης Ελληνισμό, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνά τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας» δηλώνει ο δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Δράσεις και παραστάσεις

Ειδικότερα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ακούσματα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Magic Brass Λαμίας, τη Χορωδία «Οι Κουλακιώτες» και τη Χορωδία «A Capella». Θα δούμε με χαρά την επίδειξη του Αθλητικού Συλλόγου Υπερίων Δήμου Δέλτα, θα λικνιστούμε σε μοντέρνους ρυθμούς από την Ομάδα Art of Dance και δεν θα μας λείψει η λαϊκή παραδοσιακή βραδιά με τους Θράκες και τα Χάλκινα της Γουμένισσας.
Την παραμονή του αγίου Φανουρίου θα πραγματοποιηθεί περιφορά της εικόνας του και θα ακολουθήσει παραδοσιακή, χορευτική βραδιά με προσκεκλημένα χορευτικά σχήματα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Βαλμάδα» θα μας χαρίσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Οταν ο Ερωτόκριτος αντάμωσε τον Διγενή».

Keywords
Τυχαία Θέματα