Καμία «υποχώρηση» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Καμία «υποχώρηση» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια04.12.2018Παιδεία

Δημοψήφισμα των διοικητικών δικαστικών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Δεν κάνουν βήμα πίσω στις θέσεις τους για το άρθρο 16 και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων τα κόμματα, με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος να καταλήγει στο κενό, μια και άπαντες συμφωνούν ότι... διαφωνούν.

Η κυβέρνηση μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου χαρακτήρισε «αντιδραστική» την πρόταση της Ν.Δ. για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ισχυριζόμενη ότι η εκπαίδευση αποτελεί «όχημα κοινωνικής ανέλιξης», κάτι που

υπονομεύεται μέσω της μη δωρεάν παιδείας.

Κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχθηκαν, επίσης, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ αίσθηση προκάλεσε η διφορούμενη τοποθέτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, που διαφοροποιήθηκε μεν από την κεντρική γραμμή του κόμματος, ζητώντας να ανοίξει ο διάλογος για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κάλεσε ωστόσο τα κόμματα να μη γίνουν τα πανεπιστήμια όπως τα... ΙΕΚ της Κάνιγγος. Oσο για τη Ν.Δ., παρέμεινε σταθερή στη θέση της υπέρ της αποκρατικοποίησης της παιδείας, με τον Κώστα Τασούλα να τονίζει πως, αν η χώρα γίνει κόμβος εκπαίδευσης, το οικονομικό όφελος θα φθάσει τα 50 δισ. ετησίως. «Hταν ευκαιρία κάποιοι να υπερβούν Ρουβίκωνες» είπε με νόημα ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζητώντας ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Στο μεταξύ, τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, αλλά και τη διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών της αποφάσισε ομόφωνα η Ενωση Διοικητικών Δικαστών εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ένωσης αποφάσισε ομόφωνα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ στις 13 Ιανουαρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της ένωσης. Κύριο θέμα αποτελεί ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα