Προεκλογική εμφάνιση Τσίπρα στα Καλάβρυτα

Προεκλογική εμφάνιση Τσίπρα στα Καλάβρυτα04.12.2018Πρόσωπα

Ανοιξε κουβέντα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μίλησε για παροχές

Τους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943 τίμησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός

κατέθεσε λουλούδια στον τόπο της θυσίας, στον λόφο του Καπή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Οταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, να δούμε με έναν συντεταγμένο τρόπο πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση, που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Εχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο, από ό,τι καταλαβαίνω, πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχουν ομοψυχία και ομοφωνία, βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις, και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιακός πολιτισμός μάς δίνει λύσεις». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι «πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε από το βήμα του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, δεσμευόμενος για «έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο». Μεταξύ άλλων, έταξε έκτακτη ενίσχυση 42.000.000 ευρώ σε 40.000-45.000 κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών και πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί, ενώ η βοήθεια θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17.000.000 ευρώ σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12% και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Τόνισε δε ότι «θα διατεθούν ποσότητες τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα