ΑΔΕΔΥ: «Κόβουν» 200.000 νέες συντάξεις κατά 40%

ΑΔΕΔΥ: «Κόβουν» 200.000 νέες συντάξεις κατά 40%04.12.2018Οικονομία

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ-ΣΟΚ: Μειώσεις στις συντάξεις έως 40% έχουν υποστεί 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/05/2016, με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οπως καταγγέλλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, πανηγυρίζοντας για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλαιών ασφαλισμένων

για το 2019, ενώ την ίδια ώρα με τον νόμο-σφαγείο (Ν. 4387/2016) κόβονται οι συντάξεις των νέων.

Η ΑΔΕΔΥ δημοσιοποιεί την υπ’ αριθμ. 9397/1-12-17 απόφαση του ΕΦΚΑ για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο με 40 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος έχει μηνιαία μείωση στην κύρια σύνταξή του κατά 464,97 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα, η σύνταξη, αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010, θα ήταν 1.574,02 ευρώ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1.019,05 ευρώ.

Απώλειες

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν:

• Οι ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

• Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.

• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.

• Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ, που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

• Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

----

Το Eurogroup ζητά να κλείσουν άμεσα οι 16 εκκρεμότητες!

Με συνοπτικές διαδικασίες, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί, το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση άναψε το πράσινο φως για την κατάργηση των μειώσεων στις παλαιές συντάξεις, χωρίς να διατυπώσει παρατηρήσεις επί του σχεδίου Προϋπολογισμού της Αθήνας.

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως την προσεχή Τρίτη με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η ψήφιση της ρύθμισης για το επίδομα στέγασης και η αποσαφήνιση των όρων για προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και άλλων 3.000 νοσηλευτών για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν με ευαρέσκεια ότι «υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», δεδομένου, όπως ειπώθηκε, ότι «μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».

Είναι πρόδηλο, ωστόσο, ότι -παρά τη θετική εξέλιξη- η χώρα έχει να διανύσει ακόμη αρκετό έδαφος, καθώς οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν ότι «στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση, στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει κλείσει τις 16 μεταμνημονιακές εκκρεμότητες, που αφορούν μεταξύ άλλων τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, την πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ. σε ιδιώτες, την παραχώρηση της Εγνατίας, την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη), τις καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο και την απονομή Δικαιοσύνης, αλλά και τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Από την έκβασή τους θα κριθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.

Γ. Χατζηδημητρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα