Ερχεται νέος «νόμος Κατσέλη»

Ερχεται νέος «νόμος Κατσέλη»04.12.2018Οικονομία

Προστασία στα 250.000 € θέλουν στην κυβέρνηση, αρνητικές οι τράπεζες

Ρεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη,
Β. Παπακωνσταντόπουλος

Την προστασία της πρώτης κατοικίας με αξία έως 250.000 ευρώ φιλοδοξεί να πετύχει η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι τράπεζες προτείνουν το σχετικό όριο να μειωθεί στα 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης

ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία στο ύψος των 200.000 - 250.000 ευρώ, ποσό που ενδέχεται να φτάνει και τα 300.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει μικρή περιουσία.

Επιτάχυνση

Η επιτροπή συνεδρίασε με αντικείμενο το καθεστώς που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, με τον κ. Φλαμπουράρη, ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος του τραπεζικού τομέα, να σημειώνει ότι η ρύθμιση θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα. Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση, καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2019 δεν θα είναι εφικτή η υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο και όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τις τράπεζες. Θυμίζουμε ότι στον νόμο Κατσέλη το όριο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι 180.000 ευρώ (για άγαμο), όριο που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και φτάνει έως τα 280.000 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά).

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι τράπεζες, που πιέζουν για να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια υπαγωγής, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο.

«Ο νόμος Κατσέλη θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τα 100.000 ευρώ» σημείωσε ο κ. Καλαντώνης, συμπληρώνοντας ότι είναι ανοιχτό και το σενάριο του κυπριακού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης και ο δανειολήπτης τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.

----

Φεβρουάριο η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Για τον ερχόμενο Φεβρουάριο μετατίθεται το σχέδιο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 120 δόσεις. Οι θεσμοί συμφωνούν -αρχικά-, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ρύθμιση δεν θα δημιουργήσει νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ετσι, αναμένεται να υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα θα απαιτείται να είναι οι οφειλέτες συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές που έχουν προκύψει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 και θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να τις εξοφλήσουν σε δόσεις, οι οποίες θα αρχίζουν ακόμη και από τα 50 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα