Εκδρομές με τη χρονοκάψουλα

Εκδρομές με τη χρονοκάψουλα 04.12.2018Περιφέρεια

Ενα ταξίδι στον... Β' Παγκόσμιο μέσα σε στοές της Γραμμής Μεταξά

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Sold out είναι οι οργανωμένες βιωματικές εκδρομές που διοργανώνει κάθε μήνα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αγκιστρο Δράση», η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλλει τις ομορφιές και, φυσικά, την πλούσια ιστορία διάφορων περιοχών των Σερρών. Εκδρομές μέσα σε πεδία μαχών και υπόγειες παροπλισμένες οχυρώσεις

του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου οι Ελληνες υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν με ηρωισμό στα γερμανικά στρατεύματα, στη διάρκεια της «Επιχείρησης Μαρίτα» και της ναζιστικής εισβολής στην Ελλάδα, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Σκοπός της εν λόγω Κοιν.Σ.Επ., της πρώτης στη χώρα που λειτουργεί γραφείο εναλλακτικού τουρισμού, είναι να προσφέρει μοναδικές βιωματικές εμπειρίες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Ο ιστορικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στο εξωτερικό» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της «Αγκιστρο Δράση» Ανθιμος Γεωργιάδης και καλεί μικρούς και μεγάλους να αδράξουν την ευκαιρία για μια διαφορετική από τις συνηθισμένες... κυριακάτικη περιπέτεια.

«Ο νεκροί του Β' Π.Π. άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά: τη μνήμη. Δεν είναι μόνο το όνομά τους στη μαρμάρινη πλάκα κάποιου μνημείου και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία. Είναι και οι ιστορίες τους, που δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου» λέει ο κ. Γεωργιάδης.

Στα βουνά

Οπως υποστηρίζει, οι συμμετέχοντες σε μια τέτοιου είδους εκδρομή έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν πάνω στα βουνά των Σερρών, εκεί όπου υπάρχουν οκτώ οχυρά της Γραμμής Μεταξά, να περιηγηθούν στις υπόγειες στοές τους, να δουν από κοντά τάφρους, αντιαρματικά εμπόδια, τη διαρρύθμιση των στοών, τα μαγειρεία, τις αποθήκες κ.ά. «Με ειδικά εφέ και καπνογόνα ζωντανεύουμε τις ηρωικές μάχες. Τους εξηγούμε τη δύσκολη καθημερινότητα των στρατιωτών μας που πάλεψαν ηρωικά για να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας» λέει ο κ. Γεωργιάδης. Σημειώνεται πως οι εκδρομές συνδυάζουν διασκέδαση, γνώση και αναψυχή. Διοργανώνονται συνήθως μία φορά κάθε μήνα με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 17 ευρώ το άτομο. Η επόμενη εκδρομή διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα