Και τα τρακτέρ στο συλλαλητήριο

Και τα τρακτέρ στο συλλαλητήριο02.02.2018Ρεπορτάζ

«Εισβολή» των αγροτών που τραγουδούσαν: Μακεδονία ξακουστή

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα», με πορεία πάνω στα τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, που προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο για αρκετές ώρες, και κάνοντας τα δικά τους εγκαίνια, ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των αγροτών από τα μπλόκα της Θέρμης και της Χαλκηδόνας, με αφορμή τα εγκαίνια της 27ης Agrotica.

Αγρότες

από την Κεντρική Μακεδονία έφτασαν στο κέντρο της πόλης λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, διερχόμενοι από την παραλιακή οδό. Πατώντας τις κόρνες των τρακτέρ τους προσκαλούσαν τους περαστικούς να συμμετάσχουν στο «συλλαλητήριό» τους.

Τέσσερις ώρες

Eφτασαν στον Λευκό Πύργο και από εκεί κατευθύνθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μπροστά από τη ΔΕΘ - HELEXPO, όπου παρέμειναν περίπου τέσσερις ώρες. Κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, δήλωσαν πως θα είναι παρόντες στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

«Η Μακεδονία είναι ελληνική, είναι Ελλάδα, είμαστε Ελληνες, τα αυτονόητα θα λέμε;» σχολίασε ο Θωμάς Καρυπίδης, αγρότης από το μπλόκο της Χαλκηδόνας. Αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου, ο κ. Καρυπίδης τόνισε: «Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στους πολιτικούς. Να μας αφήσουν να δουλέψουμε τα χωριά μας. Να σταματήσει ο υπουργός να μας εμπαίζει λέγοντας πως μοιράζει εκατομμύρια. Βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλί. “Μη δίνετε τη γη μας” τους φωνάζουμε».

Στη συνέχεια οι αγρότες πραγματοποίησαν τα δικά τους εγκαίνια εντός του χώρου της ΔΕΘ και συγκεντρώθηκαν έξω από το περίπτερο 8. Κατά την είσοδό τους, συνοδεία του γενικού διευθυντή της ΔΕΘ Αλέξη Τσαξιρλή, φώναξαν συνθήματα, όπως «Αγρότη, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα». Ζήτησαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του περιπτέρου 8 και ώσπου να συμβεί αυτό προκλήθηκε μικροένταση. Τελικά έκοψαν την κορδέλα της ΔΕΘ και αποχώρησαν.

Μικροένταση σημειώθηκε και στα Πράσινα Φανάρια, όταν αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής μπλόκαραν με τα τρακτέρ τους την είσοδο της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στη Θέρμη, που θα εγκαινίαζε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Τελικά, τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα