Μέγα θράσος από Σκοπιανούς - Νίμιτς

Μέγα θράσος από Σκοπιανούς - Νίμιτς 02.02.2018Παρασκήνιο

Ρεσιτάλ προκλήσεων στη χθεσινή συνάντηση του Ντιμιτρόφ με τη... νυφίτσα του ΟΗΕ

Διώξτε τώρα τον εγκάθετο διαμεσολαβητή που αποκάλεσε «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ

Η Θέση μας: Ασόβαρος διάλογος, ακατάλληλος Νίμιτς

Διαβάστε επίσης:

►Παρέμβαση Αρ. Πάγου για τις απειλές►Δρακόντεια μέτρα από ΕΛ.ΑΣ. στο συλλαλητήριο!►Θεολόγοι εναντίον Γαβρόγλου για τα κόλπα με τα Θρησκευτικά►Ψευτοτσαμπουκάδες των Τούρκων: Θα σπάσουμε
τα πόδια σε όποιον πατήσει στα Ιμια!►ΟΑΕΔ: Αυστηροί όροι για επίδομα σε εγκλωβισμένους►Χαίρε, λιτότητα! Προβλέψεις-σοκ για την οικονομία

Πρόκληση Ντιμιτρόφ, ένοχη «σιωπή» από Νίμιτς

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε πάλι σε «Μακεδόνες» και «μακεδονική γλώσσα»

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Απύθμενο θράσος επιδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι «είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα» και είναι «δικαίωμά μας», βάζοντας φωτιά στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Η δήλωσή του μάλιστα έγινε ενώπιον του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έβαλε κι αυτός τη δική του «σπίθα», αποκαλώντας για ακόμη μία φορά τα Σκόπια «Μακεδονία» και λέγοντας πως η «ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ». Απαντώντας, πάντως, διπλωματική πηγή σχολίασε: «Η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της, δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, αλλά ούτε και αυτός εμάς».

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, στη γλώσσα και την ταυτότητα» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. «Η μακεδονική γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών» συνέχισε ο κ. Ντιμιτρόφ προσθέτοντας: «Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κατέληξε στο εθνικιστικό παραλήρημά του λέγοντας «καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Ελληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα ως μέρος των σλαβικών γλωσσών». Ζήτησε από την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι οι Σκοπιανοί είναι «Μακεδόνες», δικαίωμα που δεν έχουν μόνο οι Ελληνες, όπως είπε, προκειμένου να προχωρήσει μία λύση.

«Οσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», είπε. Ολα αυτά ελέχθησαν παρόντος του κ. Νίμιτς (σε κοινή συνέντευξη Τύπου), ο οποίος, ενώ γνώριζε τις θέσεις της Ελλάδας για το ονοματολογικό και την ταυτότητα, άφησε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων να ξεδιπλώνει θρασύτατα τις θέσεις της χώρας του και αυτός δήλωνε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης.

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα» υποστήριξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, αποκαλώντας πάλι τα Σκόπια «Μακεδονία».

Εντονο άρωμα Σημίτη στην επιτροπή για την ελληνική πρόταση

Με αντικείμενο τη διατύπωση του συμφώνου επίλυσης «πακέτο» του ονοματολογικού των Σκοπίων συνεδρίασε χθες το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών, με δύο πρώην συνεργάτες του Κώστα Σημίτη να δίνουν το τέμπο. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εκτίμησε πως μέχρι τον Ιούνιο το θέμα της ονομασίας θα έχει επιλυθεί παρά την προκλητικότητα και τον αλυτρωτισμό εκ μέρους της γειτονικής χώρας.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για λύση του ζητήματος. Είναι αυτή που επεξεργάζεται το Επιστημονικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Σημίτη, καθηγητή Χρήστο Ροζάκη, ο οποίος πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για τις θέσεις που έχει πάρει στα εθνικά ζητήματα. Ηταν άλλωστε πολύ καλός φίλος του κ. Σημίτη όταν συνέβη η κρίση των Ιμίων το 1996.

Ενα άλλο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου που υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Σημίτη, αν και «χρεώνεται» στην ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τον έχρισε και υπουργό, είναι ο Χάρης Παμπούκης. Την περίοδο 1999-2001, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γ. Παπανδρέου, ο κ. Παμπούκης ήταν γενικός γραμματέας Οργάνωσης και Διοίκησης του υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Ιανουάριο του 2004, μάλιστα, διαπραγματεύτηκε μαζί με τον Νίκο Θέμελη και τη διαδικασία αποχώρησης του Κώστα Σημίτη από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, τότε που… δόθηκε και το περίφημο «δαχτυλίδι» στον Γιώργο Παπανδρέου.
Την ομάδα συμπληρώνουν η καθηγήτρια Φαίη Παζαρτζή, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας, ο Πέτρος Λιάκουρας, επίσης καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, η καθηγήτρια Παρούλα Περράκη και ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου Αντώνης Τζανακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής σε θέματα Διεθνών Συμβάσεων.

Τα επτά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου έχουν ως αρμοδιότητα την επεξεργασία της νομικής διάστασης της αναζητούμενης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, που σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά θα κατατεθεί στη γειτονική χώρα εντός του μήνα. Το κείμενο θα έχει ισχύ διεθνούς συμφωνίας και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη με ορόσημα την πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και τη ρύθμιση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα