Ν. Αφρική: Αγωνία για 950 μεταλλωρύχους σε 1.000 μέτρα βάθος

Ν. Αφρική: Αγωνία για 950 μεταλλωρύχους σε 1.000 μέτρα βάθος02.02.2018Ειδήσεις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί από χθες η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση που αφορά τον εγκλωβισμό συνολικά 950 μεταλλωρύχων στις υπόγειες στοές ορυχείου χρυσού στη Νότια Αφρική!

Το ατύχημα σημειώθηκε λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης ύστερα από θύελλα, όπως ανακοίνωσε σχετικά η ιδιοκτήτρια εταιρία, η οποία πάντως διαβεβαίωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.

«Την περασμένη νύχτα

σημειώθηκε μια καταιγίδα στην επαρχία Φρι Στέιτ (στην κεντρική Νότια Αφρική), με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο ορυχείο και κατά συνέπεια δεν καταφέραμε να ανεβάσουμε στην επιφάνεια το πρωί όσους εργάζονταν στις στοές» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζέιμς Γουέλστεντ, εκπρόσωπος της εταιρίας Sibanye-Stillwater. Οπως εξήγησε: «Μέχρι στιγμής μόνο 64 εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια, ενώ στις στοές παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων άλλοι 950 μεταλλωρύχοι».

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας παραδέχτηκε ότι οι γεννήτριες, που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το ορυχείο σε περίπτωση διακοπής, δεν λειτουργούν. Η ομοσπονδία των συνδικάτων των μεταλλωρύχων (AMCU) κατήγγειλε «την έλλειψη σχεδίων διάσωσης στο ορυχείο» και έκανε λόγο για «ένα πολύ σοβαρό συμβάν».

Τα δυστυχήματα σε ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στη Νότια Αφρική. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν λίγα χρόνια, το 2015, 77 εργάτες εξόρυξης μετάλλων σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Νοτιοαφρικανικό Επιμελητήριο Ορυχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα